САЩ: Ким Чен-ун си проси войната

Времето на половинчатите мерки от ООН трябва да свърши

Ким Чен-ун си проси войната, заяви постоянната представителка на САЩ в ООН Ники Хейли, цитирана от СиЕнЕн, на извънредното заседание на Съвета за сигурност на организацията, което бе свикано в отговор на шестия севернокорейски ядрен опит.

Хейли призова Съвета да приеме най-строгите възможни санкции, за да спре ядрената програма на Пхенян. „Времето на половинчатите мерки от ООН трябва да свърши – заяви още Хейли. – Стига толкова!“

"САЩ не желаят война, но ще се защитят, когато Северна Корея създава заплаха с ракети, насочени към американски територии", посочи тя.

„Войната никога не е нещо, което САЩ желаят, не я искаме и сега, но търпението на страната ни не е безгранично, ще защитим съюзниците си и територията си“, продължи Хейли.

Тя подчерта, че са необходими спешни действия и че подходът, който ООН прилага от 2006 г. насам, не е успял да промени отношението на севернокорейския режим. „Въпреки усилията ни севернокорейската ядрена програма е по-напреднала и по-опасна от всякога", заяви американската представителка.

Токио вече поиска налагането на нови санкции срещу режима в Пхенян. Те може да засегнат работещите в чужбина севернокорейци или петролния сектор, който не беше включен в санкциите от 5 август.

"Генералният секретар на ООН Антониу Гутериш се надява Съветът да остане единен и да предприеме адекватни действия относно КНДР", заяви заместник-генералният секретар по политическите въпроси Джефри Фелтман, цитиран от Ройтерс. Той предупреди 15-членният Съвет, че „с нарастване на напрежението нараства и опасността от недоразумения, погрешни преценки и ескалация“.

"Последните действия на Пхенян изискват цялостен отговор, за да се прекъсне цикъла на провокации от страна на Северна Корея", заяви Фелтман пред Съвета за сигурност. „За да е ефективен, подобен отговор трябва да включва мъдра и дръзка дипломация“, добави той.