Стамен Белчев: Отборът на ЦСКА е много добре подготвен - bulgaria.utre.bg

Стамен Белчев: Отборът на ЦСКА е много добре подготвен

05 септември 2017, 08:00 | bulgariautre.bg
  • Снимка:
    cska.bg

    Стамен Белчев: Отборът на ЦСКА е много добре подготвен

Разчитам на всеки един от играчите ни

Старши-треньорът на ЦСКА  Стамен Белчев остава здраво стъпил на земята и не се подвежда по еуфорията сред "червената" общност след поредицата от победи.

Белчев се надява, че отборът ще подобрява резултатите си, а всички футболисти ще израстват индивидуално. Ето какво сподели специалистът пред  "Тема Спорт".

Използвахте паузата в шампионата за проверката с Марица, в която пуснахте и новите попълнения. Кога да очакваме Александър Барт и Раул Лое на пълни обороти?

- Барт е подготвен, той идва от румънското първенство, което тече в момента. Докато Раул е по-назад, но е опитен футболист, с отлична визитка, който ще вдигне нивото.

Идването на Барт, който е играч с опит и във форма, може ли да се разчита като знак, че се готви изходящ трансфер на защитник?

- Привличането на Барт е с цел вдигане на нивото и конкуренцията в центъра на защитата, защото сезонът е дълъг, а ние ще се борим за трофеи на два фронта. На този етап имам уверението на ръководството, че няма да има изходящи трансфери. Разбира се, в оставащите дни от трансферния прозорец (б.а. - до 6 септември) е възможно да се появи оферта, която не можем да подминем, ако е изгодна както за клуба, така и за дадения играч, който да получи ново поле за развитие. ЦСКА е марка на трансферния пазар в Европа и когато продава, трябва наистина да си заслужава.

След привличането на централен бранител и халф можем ли да говорим, че до края на трансферния прозорец сте поставили фокус върху централен нападател?

- Разполагаме с добри нападатели. Имаме Каранга, разчитаме и на Кубемба, който, когато му се даде възможност, винаги се възползва и се представя добре, имаме и Милчо Ангелов. Трансферният прозорец все още е отворен и ако се отдаде възможност да вземем играч, който ще вдигне нивото, ръководството ще направи всичко възможно да го привлечем.

Най-близкото ми футболно приятелство е със Станимир Стоилов. Разчитам много на неговите съвети.

Томас Нойберт сподели наскоро в интервю за "Тема Спорт", че футболистите имат 35% физическо израстване спрямо зимата. Видяхме ли в последните кръгове тавана на физическите възможности на отбора и ще издържите ли в това темпо през целия сезон?

- Отборът е много добре подготвен и това се вижда в мачовете. Но момчетата имат все още резерв за подобряване на физическото състояние. Работим плавно, не искаме да избързваме и да форсираме нещата, защото това крие други рискове. Действаме така, че във всеки един следващ мач до края на сезона да изглеждаме все по-добре.

Откакто поехте отбора, почти всички играчи показаха израстване, особено видимо при някои, които вече са част от титулярния състав. Има ли на скамейката футболисти, които прогресират и до зимата ще са готови за титулярния състав?

- Аз съм изключително доволен от ежедневните усилия и труда, който виждам, че влагат всички момчета. Да, при някои напредъкът е видим, при други не чак толкова. Но всички са страхотни футболисти за годините си и е въпрос на много малко време да доразвият таланта си и да направят крачка напред във физическо, техническо и тактическо отношение.

Имате ли притеснения, че изваждането на някой от титулярите, било заради трансфер, било заради контузия или наказание, ще доведе до нестабилност на съответния пост и отбора като цяло?

- Разчитам на всеки един от играчите ни. Открит човек съм и съм им казал да имат търпение, да работят и да очакват своя шанс. Стойчо Атанасов не беше играл доста време, но в мача с Витоша (6:1) се представи добре. Сашо Георгиев замести контузения Недялков в първия кръг и също показа добра игра на пост, който не е най-привичният за него (ляв бек). В ЦСКА няма място за отпускане, играчите трябва да са готови да се докажат във всеки един момент, да си поставят високи цели и да ги преследват с ежедневен труд. И ако нещо не се получава, да търсят причините първо в себе си, а не в треньора. Няма треньор, който да се лиши от подготвен, амбициран и трудещ се футболист. Те трябва да бъдат самокритични, а ние с каквото можем, им помагаме, за да израстват.

Как се отрази на отбора преместването на тренировъчния процес на Панчарево?

- Отрази се страхотно! Виждам как играчите идват с настроение тук, дори много преди часа, определен за събиране. Спокойствието и условията, които непрекъснато се подобряват в Панчарево, ни зареждат. Когато се разреши въпросът със собствеността на базите, тук ще се доизгради едно модерно съоръжение, което ще помага за развитието на отбора.

Какъв е подходът ви към отбора - някои фенове подозират, че залагате на благ характер в стил "Димитър Пенев", други вярват, че сте много строг с футболистите. Къде е истината?

- Стигнахме дотук крачка по крачка, с много индивидуални разговори и убеждение, че ние нямаме какво да делим. Водещото трябва да е отборът, колективът. Ние знаем, че нашите футболисти са най-добрите, просто трябва да го показват по време на тренировки и мачове. Що се отнася до моя подход - можете да попитате футболистите. Има рамки и правила, от границите на които не бива да излизат, и ако го направят, се сблъскват с други страни на моя характер. Аз съм първият човек, който им помага, но държа да се спазва дистанцията треньор - футболист.

Това ли е причината за раздялата с някои играчи през последните месеци?

- Не, няма такъв случай досега. Със сигурност на тези, които не започват титуляри, не им е приятно. И аз искам да пусна всичките над 20 футболисти, но трябва да избера 11. Не съм безгрешен, затова и когато някой не оправдава доверието ми, в следващите мачове на негово място се появява друг играч. В същото време не съм привърженик на снемането на доверие след някоя грешка. Това създава напрежение, а има ли напрежение, футболистите не могат да покажат истинските си качества.

Успявате ли да запазите спокойствието на отбора, особено в определени мачове, когато има очаквания за тенденциозно съдийство срещу ЦСКА? И усещате ли негативна кампания срещу клуба?

- Аз съм треньор и отговарям за спортно-техническата част. Има ръководство, което отговаря за другите въпроси. Спокойствие? Когато си в ЦСКА, трябва всеки ден да се доказваш. Виждам последните седмици какво се пише и говори, а ние още нищо не сме направили. Да, имаме някакви временни резултати, които трябва да продължат с постоянство в играта на отбора. Не трябва нито да се успокояваме, нито да се заблуждаваме. Аз съм здраво стъпил на земята и се опитвам да предам това на футболистите.

Вдигнахте ли летвата отвъд възможностите на отбора?

- Имаме още резерви и поле за развитие на играта на отбора - и в защита, и в атака. Тепърва ще показваме истинските си възможности.

Говорите много трезво и смирено. Давате ли си сметка, че ако държите друг тон пред медиите, ако коментирате странични теми, ще придобиете различен образ, който може би ще се харесва повече?

- Аз винаги търся причините първо в себе си и в щаба, след това във футболистите и работим, за да не ги повтаряме. Не искам да се разконцентрирам. Искам да остана фокусиран върху това, което мога, и това, за което отговарям.

Изградихме отличен колектив, разчитаме много на нашите фенове.

Кога очаквате да чуете името си мощно скандирано от сектор Г на "Армията"?

- Надявам се в края на сезона, когато сме постигнали целите. И сега усещам подкрепата на феновете към отбора, която ценя и за която им благодаря. Но аз не държа да съм в светлината на прожекторите и не искам за мен да се говори много.

Усладиха ли ви се успехите във вечното дерби, които ви вкараха във фолклора на феновете, и броите ли кръговете до следващия мач сЛевски?

- Още нищо не съм постигнал, колкото и скромно да звучи. Има достатъчно време за двубой, който предстои след 5 кръга.

Ходихте ли за риба това лято и с кого?

- Усещам накъде биете (смее се). Не съм много запален и редовен, но обичам да ходя за риба. Да, бяхме със Станимир Стоилов за последно миналата седмица.


Той ли е най-близкото ви футболно приятелство?

- Запазил съм и други приятели, но коментирам футболни теми най-вече с него. Играхме заедно повече от две години в Хасково, след това бях в неговия щаб година и половина. Знам какви са вижданията и философията му за футбола. Всеки един разговор с него е полезен, особено ако можеш да четеш между редовете и да си вадиш правилни изводи.

 Коментирате ли българския футбол и в частност ЦСКА с него?

- Обсъждаме как се развива играта с годините, промяната на тенденциите. Все пак той не се е доказал само в България, сега пише история и в Казахстан.

Симпатизирате ли на стила на игра на някой отбор, който искате да пренесете в ЦСКА?

- Много сме далеч да говорим още за стил, по-скоро налагаме някакъв добър и успешен начин на игра. Моята философия и виждания са, че отбор като ЦСКА трябва да държи трайно топката, да контролира всеки един мач и да води играта дълбоко в полето на противника. А в момента, в който загубим топката, да бъдем компактни, да пресираме и да си я върнем възможно най-бързо във владение.Коментари

Няма коментари.

Добави коментар

* Задължителни полета