Ядреният опит на Северна Корея е бил с мощност 50 килотона

Опитът е над три пъти по-мощен от бомбата опустошила японския град Хирошима през 1945 г.

Шестият ядрен опит на Северна Корея е бил с мощност, оценявана на 50 килотона, съобщи представител на южнокорейското министерство на отбраната пред парламента им, цитира бТВ.

Опитът е бил пет пъти по-мощен от петия ядрен тест на Пхенян, който беше извършен през септември 2016 г. и над три пъти по-мощен от американската атомна бомба, опустошила японския град Хирошима през 1945 г.

Появиха се данни, че Северна Корея планира да извърши още един ядрен опит тези дни. От китайското Управление за ядрена безопасност беше съобщено, че не са открити радиоактивни материали след теста на Северна Корея.

Междувременно САЩ и Южна Корея са обсъждали възможност за разполагане на стратегически бомбардировачи и самолетоносач на южнокорейска територия. Министерството на отбраната на Южна Корея планира да извърши едностранни учения с крилати ракети „Таурус” въздух – земя.

С нарастващия страх от Северна Корея, медии в съседната Южна Корея призоваха правителството да се сдобие с ядрено оръжие, за да могат да отговарят на евентуална атака.

Според споразумението между Южна Корея и САЩ от 1974 г. на страната е забранено да разработва ядрена военна програма, а Щатите поемат ангажимента да я защитават с техния „ядрен чадър”.