Български учители по техника и информатика заминават на обучение в ЦЕРН - bulgaria.utre.bg

Български учители по техника и информатика заминават на обучение в ЦЕРН

04 септември 2017, 06:14 | Дани Стоянов
  • Снимка:
    wikimedia commons

Пътуването и обучението на преподавателите ще се проведе в периода 14-22 октомври 2017 г.

39 учители по професионална подготовка в областите "Техника" и "Информатика" ще преминат обучение в ЦЕРН. Кандидатите могат да подават документи в МОН всеки работен ден до 8 септември 2017 г.

Пътуването и обучението на преподавателите ще се проведе в периода 14-22 октомври 2017 г. Разходите за транспорт и нощувка на участниците са заложени в бюджета на Национална програма "Квалификация".

Средствата за петдневния курс се поемат от образователния офис на ЦЕРН. В рамките на обучението преподавателите се запознават с ускорителите на ЦЕРН и с цялата информация около откриването на Хигс - бозона. Ще се запознаят и с последните открития на Европейската агенция за ядрени изследвания.

Обучението ще подпомогне квалификацията на учителите, така че да са в течение с последната информация в своята област. До момента през такива обучения са преминали над 500 преподаватели - освен по техника и информатика, също и по физика и природни науки.

Обучението се провежда на български език, но владеенето на чужд език носи допълнителни точки на кандидатите. Сред изискванията има критерий учителят да е участвал в училищни, общински, национални и международни проекти и програми или в научни разработки в последните пет години, както и в квалификационни форми по предмета, който преподава.

Взема се предвид и информацията дали учениците, които е обучавал, са се явявали на състезания по съответната учебна дисциплина, има ли техният преподавател награди и каква образователно-квалификационна степен е придобил в последните пет години.

Учители, които вече са участвали в образователни програми на ЦЕРН, нямат право да участват.Коментари

Няма коментари.

Добави коментар

* Задължителни полета