Румъния планира референдум против гей браковете през есента

Само малка част от политиците в Румъния подкрепят гей браковете

В Румъния се планира провеждането на референдум против гей браковете през есента. Управляващата Социалдемократическа партия в северната ни съседка планира организирането на референдум за ограничаването на конституционната дефиниция на семейството. Ако дефиницията на семейство бъде приета, това означава, че в страната гей браковете няма да бъдат легализирани, съобщи Ройтерс.

Намеренията на Социалдемократическата партия идват, след като миналата година неправителствената организация "Коалиция за семейството" събра 3 милиона подписа за промяна на конституционната дефиниция на брака като съюз само между мъж и жена.

Законодателството в Румъния гласи, че конституцията на страната може да се променя след предложение на президента на републиката, след предложение на 25% от депутатите или поне половин милион граждани, а събраните подписи от миналата година са повече от необходимото за инициирането на общонационално допитване.

Само малка част от политиците в Румъния подкрепят гей браковете. Румъния е консервативна източноевропейска страната. Населението ѝ е около 20 млн. души, а православната църква има силно влияние върху обществото, допълват от Ройтерс. Изключение правят малцина видни политици. Между тях е президентът на страната Клаус Йоханис, според който трябва да се подкрепи толерантността и откритостта към тези, които са по-различни. Йоханис е етнически германец и като член на етническото и религиозно малцинство призовава обществото да отхвърли религиозния фанатизъм и ултиматумите.

През месец юни десетки румънски правозащитни организации се обявиха против предложенията за конституционни промени. Според тях такава промяна може да се приеме в Европейския съюз като популизъм и ерозия на демократичните ценности, права и свободи.