Министерството на правосъдието подготвя два нови законопроекта

Правосъдното министерство е ангажирано и с „ремонт“ на законопроекти

Министерството на правосъдието работи по два изцяло нови законопроекта, единият от които е широко дискутираният за борба с корупцията. Той ще бъде внесен в срок за обсъждане в парламента, увери министърът на правосъдието Цецка Цачева, която беше сред лекторите на Летния университет на Младежи ГЕРБ във Варна.

„Амбицията ни е до края на тази парламентарна сесия да довършим и огромната по обем работа, започната от кабинета на Екатерина Захариева като министър на правосъдието по отношение на законопроекта за детското правосъдие“, анонсира министър Цачева и поясни, че повече от 20 години се говори за такъв закон, но още не е приет.

Тя допълни, че правосъдното министерство е ангажирано и с „ремонт“ на законопроекти в отговор на препоръките на Механизма за сътрудничество и оценка, които партньорите от ЕК отправят с последния годишен доклад за 2017 г. „Предстои нова мисия в София“, заяви Цачева.

Сред приоритетите на министерството тя посочи и подготовката за българското председателство на Съвета на ЕС. „Работим активно и наваксаме изгубеното при служебния кабинет време“, отчете още тя. В лекцията си Цачева подчерта, че през октомври трябва да влезе в правомощията си новият Висш съдебен съвет. Изслушването на неговите членове от квотата на Народното събрание ще се състои на 7 септември.