Ангелкова: Отчетен е ръст на чуждестранни туристи от 7,2% през 2017

Прогнозите са в периода от май до октомври българите да реализират над 5,7 млн. нощувки

Близо 5 млн. чуждестранни туристи са посетили България в периода януари – юли, като се отчита ръст от 7,2% процента спрямо същия период на миналата година. Това заяви министърът на туризма Николина Ангелкова пред ТВ Европа.

"На фона на миналогодишния рекорд е изключително постижение и се движи в рамките на нашите прогнози за увеличение от 7 до 10 на сто", посочи още тя. И поясни, че най-големи нараствания има от водещите пазари. Посещенията от Гърция се увеличават с 10%, толкова е и ръстът от Германия. При Великобритания ръстът се движи около 20 на сто, подобни са данните за увеличенията и от пазарите Полша и Чехия. Ръст от 5 на сто се наблюдава и при посещенията от Русия.

"Освен това прогнозите са в периода от май до октомври българите да реализират над 5,7 млн. Нощувки. Това означава около 2 млн. българи да почиват в страната, основно по Черноморието", посочи министър Ангелкова. И поясни, че се очаква да се реализира нарастване от около 4,5-5 на сто спрямо миналата година.

"Мисля, че е добре и показва устойчивост, към която ние се стремим и работим усилено", коментира министърът. И посочи още, че с действията, които предприемаме по отношение на законодателството, за да улесним бизнеса, и рекламата ще допринесат именно за постигане на плавни ръстове всяка година.

"Приходите от туризъм от януари до юни са 2,4 млрд. лева, което е с 12,3% повече спрямо същия период на 2016 г. Това показва, че стъпка по стъпка България се превръща в дестинация, която предлага качествен продукт, а не е нискобюджетна", коментира министърът. Тя посочи още, че очакванията са тази тенденция да се запази до края на годината и ръстът на приходите да изпревари увеличението в броя на туристите.

"Сезонът протече успешно", обобщи министърът. Тя каза още, че тази година оплакванията в сферата на туризма са много по-малко спрямо миналата година.

По данни на Комисията за защита на потребителите само около 5% от общите нарушения са свързани с туризма. "Това дава основания да смятаме, че всички представители в сектора обръщат все повече внимание на спазването на закона", коментира министър Ангелкова.

Относно проверките на плажовете тя посочи, че са направени по 3 инспекции на всички ивици, отдадени за стопанисване. "Проверени са около 140 плажа, които са отдадени под наем или на концесия, освен това около 20-30 неохраняеми ивици също са инспектирани. Сред най-грубите нарушения, които са констатирани е неправомерното използване на плажове от бивши концесионери. Те извършват търговска дейност, но не внасят дължимите за това такси на държавата. За тези случаи е сигнализирано и вече имаме постъпили плащания за няколко плажа", съобщи министърът.

По думите й повече интерес към стопанисването на плажовете ще очаква да има с въвеждането на групирането на ивиците. Това ще стане с изменения в Закона за устройство на Черноморското крайбрежие, който Министерството на туризма публикува за обществено обсъждане.

"А следващата година се очаква да има и действащи регламенти за къмпингуването", обясни още министър Ангелкова. И посочи, че това ще стане с промени в Закона за туризма, които трябва до края на годината да бъдат внесени за разглеждане в Народното събрание. Министърът поясни още, че в момента закона не е очертал специфичните изисквания към този тип плаж, а промените ще дадат отговор какво е къмпинг, какви са видовете и къде може да се практикува. В същото време се подготвят и промени в Закона за устройство на територията, с които да се облекчат изискванията за строителство на къмпинги.

"Има доста заявки за изграждане на къмпинги, заяви министър Ангелкова. И поясни, че към момента не може да се предвиди колко ще са новите. Но с регламентирането им инвеститорите ще са спокойни, за да развиват този бизнес, защото ще знаят, че има ясни правила", обясни още министърът.