Захариева: Наша цел е страните от Западните Балкани да бъдат членове на ЕС

Трябва да сме солидарни един с друг по въпроса с нелегалните емигранти

Нашата основна цел, един от основните ни приоритети във външната ни политика е всички страни от Западните Балкани, когато са готови, да бъдат членове на ЕС, защото регионът все още не е стабилен. Това коментира днес във Варна вицепремиерът и министър на външните работи Екатерина Захариева. Тя е във Варна за участие в десетия летен университет на младежката структура на ГЕРБ.
Тя допълни, че през новия сезон във външната политика ни очаква такава интензивност, както досега. Тя припомни, че се е завърнала от Черна гора, където е имала срещи, и според нея България и Черна гора могат да покажат добър пример на Балканите. Захариева заяви, че се радва, че един от основните приоритети на европейската външна служба са Балканите.
Захариева каза още, че не може само едни държави да поемат тежестта при мигрантската криза. По думите й не трябва да си затваряме очите, че това не са бежанци, а вече са нелегални имигранти. За да се спре този поток трябва да сме не само солидарни един с друг, но и да се предприемат общи мерки. По думите й в момента най-голямата тежест в момента е в Средиземно море и трябва да сме солидарни с Италия.