Борисов: Информационният обмен е от ключово значение в сферата на сигурността

В рамките на предстоящото председателство на Съвета на ЕС, страната ни също има амбицията да работи за повишаване ефективността на информационния обмен

Бързият и качествен информационен обмен е от ключово значение в сферата на вътрешните работи и сигурността, отбеляза министър-председателят Бойко Борисов по време на срещата си с министъра на вътрешните работи на Унгария Шандор Пинтер. Двамата обсъдиха развитието на информационните системи и взаимосвързаността на базите данни във връзка с прилагането на споразумението за трансгранично изпълнение на санкции за пътни нарушения, което е инициатива на Унгария и в което страната ни участва, както и в контекста на превенцията, разкриването и разследването на престъпления.
Министър-председателят Борисов отбеляза, че в рамките на предстоящото председателство на Съвета на ЕС, страната ни също има амбицията да работи за повишаване ефективността на информационния обмен. Това може да стане като се насърчава използването на всички възможности за подобряване на взаимодействието между правоприлагащите органи и службите за сигурност, както и обмена на информация с европейските агенции. Премиерът добави, че повишаването сигурността на гражданите на ЕС и овладяването на миграцията ще са двете основни направления в областта на вътрешните работи по време на българското председателство.
Граничната сигурност и борбата с тероризма бяха други акценти в разговора на Борисов с унгарския вътрешен министър. Премиерът изтъкна, че през настоящата година миграционната ситуация в страната ни е стабилна и се запазва тенденцията за намаляване на натиска. По думите му, една от причините за тези резултати са системните усилия на българските власти за охрана и контрол на границата. Борисов добави, че България активно сътрудничи с другите държави-членки на ЕС и международните партньори в противодействието на международния тероризъм.
Шандор Пинтер е на посещение в страната ни по покана на министъра на вътрешните работи Валентин Радев.