Десетки хиляди в САЩ искат Сорос да бъде обявен за терорист

Към момента подписите на петицията са 71 789, при необходими 100 хиляди

Повече от 70 хил. души са подписали петиция с молба към президента на САЩ Доналд Тръмп милиардерът Джордж Сорос да бъде обявен за терорист. Това става ясно от текста на петицията на сайта на Белия дом.

За да бъде разгледана от Белия дом, петицията трябва да събере още около 29 хил. подписа до 19 септември 2017 г. Към момента подписите са 71 789, при необходими 100 хиляди. В текста на петицията се посочва, че "Джордж Сорос умишлено и постоянно се опитва да дестабилизира и да извършва други актове на насилие срещу Съединените щати и техните граждани".

В тази връзка, според подписалите петицията, "федералното правителство на САЩ и Министерството на правосъдието трябва незабавно да обявят Джордж Сорос и всички негови организации и техните членове за терористи" и "да бъдат конфискувани цялото му имущество и активи по смисъла на Закона за конфискуване на имущество на граждани".

Джордж Сорос е американски финансист, инвеститор и филантроп от еврейски произход, който е роден в Унгария. Често е обявяван за финансов спекулант. Компанията на Сорос Quantum за почти 40 години дейност е спечелила рекордните за хедж фондове 35 млрд. долара. Само по време ипотечната криза в САЩ през 2007 и 2008 г. Сорос е спечелил около 1 млрд. долара. Сорос също така активно участва в политиката: неговите фондации нееднократно са били обвинявани в организирането на свалянето на правителства в редица държави.

От друга страна, финансирането на неговите фондации е от жизненоважно значение в редица страни за поддържането на релевантна научноизследователска дейност, включително и най-вече в обществените и хуманитарните науки.