Зам.-министър Ваня Колева участва в откриването на учебната година и награди отличниците в СУ „Ген. Владимир Стойчев“

Тя отправи приветствие към възпитаниците и преподавателите на най-старото държавно спортно училище в София и награди отличниците от изминалата учебна година

Заместник-министърът на младежта и спорта Ваня Колева присъства на тържественото откриване на новата учебна година в СУ „Ген. Владимир Стойчев“. Тя отправи приветствие към възпитаниците и преподавателите на най-старото държавно спортно училище в София и награди отличниците от изминалата учебна година.
„Поздравявам всички деца, които прекрачват за първи път прага на СУ „Ген. Владимир Стойчев“ за техния избор. Тук Вие ще видите портретите и ще научите от преподавателите невероятни истории за големите шампиони на България, които са се готвили в това училище. От Вас зависи дали ще продължите по техния път и дали ще постигнете техните високи резултати. Тук Вие можете да съчетавате тренировъчния режим и учебния процес при възможно най-добрите условия и с най-добрите преподаватели. Съветвам ви да черпите с пълни шепи и да вземете от тях всичко, на което ще ви научат. Но и да положите усилия, за да достигните целите си. Пожелавам на всички една успешна година, изпълнена с положителни емоции“, заяви Ваня Колева.
Заместник-министърът увери учениците и преподавателите, че ММС ще продължи да полага грижи за подобряване на материалната база на СУ „Ген. Владимир Стойчев“. Предстои цялостен ремонт по проект на ММС по Оперативна програма „Региони в растеж“ 2014-2020, който ще бъде съобразен с програмата на училището. Стойността на проекта е 910 200 лева.
Ваня Колева изказа благодарности и към педагогическия екип на СУ „Ген. Владимир Стойчев“, който полага усилия да възпитава здрави и можещи млади хора, които са бъдещето на нашето общество.
Гордостта на спортното училище са спечелените 17 олимпийски медала и около 500 медала от световни първенства, световни купи и европейски първенства за мъже, юноши и девойки. Негови възпитаници са големи шампиони като Таня Богомилова, Румяна Нейкова и Мария Гроздева.
През новата учебна година там ще се обучават 600 ученици по 17 вида спорт. Около 150 от тях са от провинцията и използват общежитието.
Директорът Васил Вутев заяви, че учебният процес започва с направени подобрения по учебната сграда и общежитието. Той изрази гордостта си от спечелените през изминалата учебна година 318 медала от държавни първенства и десетки медали от международни състезания. Над 100 ученици са в националните отбори по 16 вида спорт и 100 ученици участват в училищното олимпийско звено.
По случай новата учебна година момичетата от клуба по художествена гимнастика ЦСКА изпълниха красиво съчетание. За здраве и успех на учениците бе отслужен водосвет.
На 1 септември започна учебната година в 25 спортни училища. Главният секретар на Министерството на младежта и спорта присъства на старта на първия учебен ден в най-старото спортно училище у нас СУ „Георги Бенковски“ в Плевен, основано през 1968 г.
Министърът на младежта и спорта Красен Кралев отправи поздравителни адреси към всички ученици и преподаватели в спортните училища в страната.