ГЕРБ: Опозицията да проумее, че печеленето на симпатии не минава през фалшиви новини

Цветанов: ГЕРБ ще противодейства на всички опити държавните институции да бъдат охулвани за политически цели

Парламентарната група на ГЕРБ категорично ще противодейства на всички опити работата на държавните институции да бъде охулвана за политически цели. Опозицията трябва да проумее, че печеленето на симпатии не минава през фалшиви новини за политическия опонент, а през способността да бъдат оценявани добрите политически идеи. Това заяви председателят на групата на ГЕРБ Цветан Цветанов в декларация по повод началото на новия политически сезон, цитиран от БТА.
Цветанов определи новата сесия на парламента като ключова заради предстоящото председателство на Съвета на ЕС. Нужно е да успеем да работим заедно и да не забравяме, че направеното за хората е най-големият политически дивидент, много по-голям от самоцелното политическо противопоставяне, обричащо ни на застой, заяви той.
По думите му добри новини бележат началото на новия политически сезон - през първото полугодие на 2017 г. икономическият растеж се е ускорил до 3.6 процента. Цветанов посочи, че управленската програма е разписана в реален, прагматичен дух, включва приоритети, стратегически цели и конкретни мерки. Програмата изразява и категоричната ни готовност да управляваме 4-годишен пълен мандат, подчерта той.
Заявяваме категорично желание да участваме в политики за засилване на интеграционните процеси в Европа, каза той. Според изследване 75 процента от българите одобряват членството в ЕС. Присъединяването на България към Шенген и еврозоната, както и отпадане на механизма за сътрудничество и оценка остават наши приоритети, посочи Цветанов.
Ще се стремим да играем важна роля в процесите на задълбочаване на политическите, икономическите и културните взаимоотношения на страните в региона, каза той. По думите му по настояване на България се е приело Западните Балкани да бъдат приоритет на председателството на ЕС в триото Естония - България - Австрия.
Разумно би било председателството да не се превръща в еманация на вътрешния политически живот. Дрязгите и политическите сметки трябва да отстъпят място на работата в името на национално значими каузи, подчерта Цветанов. Българският избирател няма да прости пропиляването на шанса България да подобри имиджа си в Европа, каза той. По думите му ролята на българския парламент ще е много важна, той ще е домакин на 6 събития по време на българското председателство на ЕС.
ПГ на ГЕРБ ще работи в диалог по национално значими теми както с партньорите си, така също и с опонентите си, посочи Цветанов. Реториката на омраза не ражда политическо доверие, то се печели в честно състезание, допълни той.
Цветанов заяви, че до края на годината трябва да бъде приет антикорупционният закон. Ще вървим неотклонно към по-справедливо и бързо правосъдие. Наказателната политика трябва да се осъвремени чрез нов Наказателен кодекс, каза той.
Необходим е модерен миграционен закон, допълни той.
Повишаването на заплатите на учителите няма да остане единен акт в областта на образованието. Ще подкрепяме възпитанието в дух на родолюбие. Ще се работи за превенция на агресията и повишаване сигурността на учащите, каза Цветанов. В сферата на здравеопазването ще се увеличава профилактиката. Управляващите ще работят и за повишаване на националното самочувствие на българите.
Иска ми се да не забравяме завещаното ни послание - съединението прави силата, каза в заключение Цветан Цветанов.