Учителските заплати се увеличават от днес

Най-ниската заплата за старши учител ще бъде 792 лв.

От днес се увеличават с 15% учителските заплати. Минималното възнаграждение за училищен директор вече ще бъде 950 лв, а за заместниците – 887 лв. Най-ниската заплата, която ще получава главен преподавател ще бъде 836 лв, а за старши учители тя ще бъде 792 лв.

Средствата за увеличението са в размер на 80 млн.лв. Те бяха отпуснати от правителството в началото на месец август. От 1 януари учителите, които участват в съвместни екипи за обхващане и задържане на ученици, и тези, които провеждат допълнително обучение на децата, неусвоили учебната програма или невладеещи български език, ще получават 4% към основните си възнаграждения.

Образованието е приоритетна сфера от управленската програма на кабинета „Борисов 3“. По думи на ресорния министър Красимир Вълчев с този акт се прави крачка към изпълнението на ангажимента за двойно увеличаване на заплатите на учителите в рамките на 4-годишен период.

В средносрочната програма на правителството за периода 2018-2020 г.е заложено предоставянето на средства в размер на 330 млн. лв. всяка година за сектор „Образование“. Предвижда се от следващата година възнагражденията на педагозите да бъдат увеличени с още 20 на сто.