Радев: Общо 934 нови полицаи са назначени от началото на мандата на кабинета

Министър Валентин Радев благодари на всички служители, участвали в погасяването на големия пожар, възникнал в района на Кресненското дефиле

Пет бяха основните теми, на които министърът на вътрешните работи Валентин Радев се спря по време на редовния месечен брифинг: пожарната обстановка през месеца; пътната безопасност; сравнителни данни за грабежите и кражбите през август като летен период;  хода на изплащането на средствата на полицаите, неполучили през годините униформено облекло; процеса на назначаване на служители с полицейски правомощия.
Министър Радев  съобщи, че за периода от началото на годината досега  звената на ГДПБЗН  са реагирали над 3500 сигнала за произшествия. Ликвидирани са общо 24154 пожара. С преки материални щети са възникнали 6178 пожара, от които: 2340 - в жилищни сгради; 11 -в административни сгради, обекти за масово събиране на хора и др.; 143 -в промишлени сгради; 712 - в спомагателни, временни или паянтови постройки; 1620 - в транспортни средства; 143 - в горски масиви; 236 - в селскостопански обекти; 973 -  в други обекти . При пожарите са загинали 95 и са пострадали 212 души. За съжаление на този фон все още има и фалшиви повиквания от безсъвестни граждани, допълни вътрешният министър и уточни, че за този период те са 1583. Само за този месец пожарникарите са реагирали на 6149 сигнала за произшествия. Ликвидирани са общо 4648 пожара, от които 903 са с преки материални щети.  При пожарите са загинали 8 граждани и са пострадали 25 граждани. Министър Валентин Радев се спря на действията, извършени при потушаването на най-големия през този месец  пожар, възникнал в района на Креснeнското дефиле. Средно на ден  в спасителната операция участваха 500 души, сред които пожарникари, полицаи, служители на МО и на Изпълнителната агенция на горите, както и доброволци. Над  10 хиляди декара бяха овладени в рамките на последните 6 дни. Той благодари сърдечно на всички, участвали в гасителните действия, при които не бе допуснато да пострадат хора.
Министър Радев съобщи актуални данни по темата за пътната безопасност. През първите 8 месеца на 2017 г. (до 29.08.2017г.) на територията на страната са настъпили 4317 тежки пътнотранспортни произшествия , при които са загинали 405 и са ранени 5488 участници в движението по пътищата.  За сравнение, през същия период на 2016 г. тежките пътни инциденти са били 4879 / с 562 повече/, загиналите – с 46 повече, а ранените – с 694 повече.  За същия период  най-много катастрофи са настъпили поради нарушения на водачите. Те са общо  4104 ПТП. Той акцентира върху основните причини за възникването на произшествия  - на първо място се запазва несъобразена и превишена скорост, следват: неправилни маневри, отнемане на предимство, навлизане в лентата за насрещно движение. В резултат от предприетите действия и засиления и ефективен контрол над участниците в движението по пътищата към момента има намаление и по трите показателя –  загинали и ранени в сравнение със същия период на 2016г. Той допълни, че докато намалението в броя на загиналите през януари и февруари имаше своето обяснение с усложнената метрологична обстановка, то намалението в броя на загиналите през месец юни (с 6), месец юли (с 14) и месец август (до момента с 20) показва, че мерките които са предприети от МВР очевидно влияят, работим в правилната посока. Изрази надежда с тях до края на годината да се постигнат още по-добри резултати.
Вътрешният министър оповести и сравнителни данни за грабежите и кражбите за август тази и миналата година. Според статистиката, кражбите през този летен месец, когато много хора не са в къщи, са с 1000 по-малко спрямо същия период на миналата година. Разкриваемостта също е повишена.  Той представи графики, които показват следното: регистрирани кражби 3 288 миналата година – 3625 тази година, а разкритите са почти равни. При грабежите – регистрирани 139 за миналата година- 123 за тази. Разкриваемостта е малко, но нагоре. Този вид престъпления /33 % кражби и 1 % грабежи/ съставляват от другия вид престъпления, които съставляват 66 % от общата криминогенна картина. Министър Радев съобщи, че заедно с професионалното ръководство усилията се насочват и към един друг вид престъпления – изнасилвания и блудства. Причината е, че статистиката сочи леко завишение на този вид престъпления.
До къде стигнахме с изплатената левова равностойност на униформено облекло, които са имали право на такова за последните пет години.  Министър Валентин Радев припомни , че по решение на правителството, парламентът излезе със специално решение за изплащането на неполучените през годините униформи  и за тази цел бяха отпуснати малко над  17 милиона лева. Към 25 август т.г. са усвоени 14 910 257 лв. Или към същата дата  е изплатена левова равностойност на униформено облекло на 18 525  действащи държавни служители от МВР, в размер на 12 984 925 лв. и на 500 държавни служители с прекратено правоотношение в размер на 191 201 лв. Той бе категоричен, че в началото на септември МВР ще приключи изцяло с изплащането и уточни, че за улеснение на служителите, те  ще получат полагаемите им се средства приведени по картите си и няма да има нужда да ходят до местата за това и да полагат подписи.
Общо 934 нови полицаи са вече назначени от началото на мандата на кабинета /от 4 май до 18-ти август/, оповести министър Радев. Още 70 кандидата са преминали конкурсите и от 10 септември ще бъдат назначени и ще бъдат изпратени в Академията на МВР за първоначално обучение. Така до края на годината обещанието, залегнало в управленската програма на правителството за назначение на 1000 нови полицаи,  ще бъде напълно изпълнено. Той обясни, че тази тенденция би трябвало да продължи, ако има финансови ресурси за това. Министърът конкретизира разпределението на новите полицаи по дирекции – 58% от тях ще попълнят състава на СДВР и областните дирекции на МВР, 26 % - за  жандармерия, 15 % - за ГД „Гранична полиция“.