Порожанов: Реколтата от пшеница за 2017 г. е изключително добра

Има рекордна реколта от пшеница - 5,9 млн. тона

Земеделският министър Румен Порожанов съобщи, че реколтата за 2017 г. е изключително добра. Има и рекордна реколта от пшеница 5,9 млн., тона и осигурен хлебен баланс, а до 1 млн. тон се потребява за българското население, останалото е за износ. Това заяви министърът на земеделието, храните и горите Румен Порожанов, който представи приоритетите в програмата на правителството в сектор „Земеделие, храни, рибарство и гори“ и направи отчет за първите 100 дни.
"Сами се палим и сами се гасим, но гасенето струва много пари, струва природа и много усилия за възстановяване след това." Имало е и по-тежки години на пожари, коментира Порожанов. Независимо от действията, които се направиха, над 95% от източниците на пожарите са човешкия фактор, а не късо съединение, категоричен бе той.
Румен Порожанов коментира, че приоритетите на МЗХГ са – устойчив и конкурентен пазар на земеделието, устойчиво управление на горите, развитие на сектор рибарство и нова обща селскостопанска политика след 2020 г.
Той заяви, че основните цели са в налагане на инвестиционни мерки, които да развиват българското производство. „Запазването на нивото на финансиране е изключително важно, за да остане конкурентноспособно българското и европейско земеделие с това в третия свят. Темата за бюджета ще бъде на ниво министри. Темата за запазване на нивото на финансиране ще бъде водеща“, увери ресорният министър.
Като друга сериозна тема той определи борбата с градушките. За сфера животновъдство изплатената извънредна помощ е от близо 11 млн. лв. Предстои плащане по de minimis, както и авансово плащане на предходната национална помощ след 15 октомври.
Относно двойствения стандарт за храните в ЕС, Порожанов припомни, че темата се дебатира на ниво ЕК. Не на последно място са извършени над 60 000 проверки за незаконна сеч и дърводобив. „Задържали сме дървесина, превозни средства и инструменти за рязане. Временни контролни горски пунктове бяха разкрити, които да контролират превозните средства, когато излизат от гората“, заяви още Порожанов.