Спомен за Даяна, принцесата на народа (снимки)

На 31 август 1997 Даяна загива при автомобилна катастрофа в тунел в Париж заедно с Доди ал Файед

Днес Великобритания отбелязва 20 години от смъртта на любимата си принцеса -

Даяна, аристократ по произход, майка на втория и третия престолонаследник на Кралството по стечение на обстоятелствата и принцеса на народа по призвание.

Тя е родена на 1 юли 1961, Сандрингам, Великобритания. В продължение на петнадесет години е съпруга на Чарлз, принц на Уелс. Тя е майка на втория и третия в реда на наследяване на британския трон, принцовете Уилям и Хенри. Наричана "принцеса на народа" тя е забележителна личност, допринесла за развитието на благотворителността по света с многобройни изяви в тази област.


В края на 80-те години бракът между Даяна и Чарлз започва да се разпада, нещо, което първоначално е отричано, а след това превърнато в сензация от световните медии. Принцът и принцесата говорят пред пресата чрез свои приятели, обвинявайки се един друг за разпада на брака си. Принцът и принцесата на Уелс се разделят на 9 декември 1992.

Макар че обвинява Камила Паркър-Боулс за семейните си проблеми, през октомври 1993 г. Даяна пише на своя приятелка, че вярва, че съпругът ѝ е влюбен в Тиги Лег-Бърк (бавачка на децата) и иска да се ожени за нея. На 3 декември 1993 Даяна оповестява оттеглянето си от обществения живот. Чарлз подновява старата си пред-брачна връзка с Камила Паркър-Боулс. Попитана каква е ролята на Камила за разпадането на брака, Даяна отговаря: "Е, в този брак ние бяхме трима, така че беше малко пренаселено". През 1995, по време на интервю за популярната телевизионна програма „Панорама“ Даяна потвърждава, че има връзка с инструктора си по езда, Джеймс Хюит. Чарлз е потвърдил собствената си извънбрачна връзка година по-рано в интервю за Джонатан Димбълби.
В края на 80-те години бракът между Даяна и Чарлз започва да се разпада, нещо, което първоначално е отричано, а след това превърнато в сензация от световните медии. Принцът и принцесата говорят пред пресата чрез свои приятели, обвинявайки се един друг за разпада на брака си. Принцът и принцесата на Уелс се разделят на 9 декември 1992. Макар че обвинява Камила Паркър-Боулс за семейните си проблеми, през октомври 1993 г. Даяна пише на своя приятелка, че вярва, че съпругът ѝ е влюбен в Тиги Лег-Бърк (бавачка на децата) и иска да се ожени за нея. На 3 декември 1993 Даяна оповестява оттеглянето си от обществения живот. Чарлз подновява старата си пред-брачна връзка с Камила Паркър-Боулс.

Попитана каква е ролята на Камила за разпадането на брака, Даяна отговаря: "Е, в този брак ние бяхме трима, така че беше малко пренаселено". През 1995, по време на интервю за популярната телевизионна програма „Панорама“ Даяна потвърждава, че има връзка с инструктора си по езда, Джеймс Хюит. Чарлз е потвърдил собствената си извънбрачна връзка година по-рано в интервю за Джонатан Димбълби.
След развода Даяна се връща в жилището си в двореца Кенсингтън, като напълно го преобзавежда. Тя остава да живее там до смъртта си.
Публично се среща с уважавания сърдечен хирург от Пакистан — Хаснат Кан, когото след смъртта ѝ приятелите наричат "любовта на живота ѝ". Двамата излизат заедно почти две години при пълна секретност, преди да прекратят връзката поради културни различия. Скоро след това Даяна започва връзка с Доди Ал-Файед.
На 31 август 1997 Даяна загива при автомобилна катастрофа в тунел в Париж заедно с Доди ал Файед и техния шофьор Анри Пол.

Кръвните тестове за алкохол показват, че шофьорът е пил алкохол преди инцидента. Техният Мерцедес-Бенц S280 се разбива в тринадесетата колона на тунела Алма. Двулентовият тунел е бил построен без метални прегради между колоните, в резултат на което и най-малкото отклонение от посоката на движение лесно би се превърнало в директен сблъсък с колоните. Ненавременната и трагична смърт на лейди Даяна е предмет на много противоречиви хипотези за причините, включително и спекулации за заговор на МИ6. През 2005 година бе забранена ексхумация на тялото ѝ, което още повече засили слуховете за евентуална бременност на принцесата преди смъртта ѝ през август 1997.


На 14 декември 2006, след тригодишно разследване, Скотланд Ярд излиза с доклад, че автомобилната катастрофа на лейди Даяна и Доди ал-Файед не е резултат от заговор за убийство, а е трагичен инцидент.
На 7 април 2008 съдебният състав по делото решава, че причина за смъртта на Даяна е „престъпно нехайство", породено от комбинацията от употреба на алкохол с неимоверния натиск от страна на жълтата преса.