Над 2/3 от повикванията в Спешна помощ са фалшиви или не са спешни

Имало случаи, в които медицински екипи са ходили на запушена канализация и на котка избягала в съседния двор

70 на сто от обажданията в Спешната помощ са фалшиви или не са спешни. Това показва справка на столичния център, предаде бТВ. Загубите за тези повиквания достигат до 16 милиона лева само за тази година. Информация за санкционирани няма. Всеки ден ден диспечерите в Спешна помощ получават десетки обаждания за зъбобол, температура, колики в стомаха или високо кръвно.

"Линейките отиват на всички адреси. Имало случаи, в които медицински екипи са ходили на запушена канализация и на котка избягала в съседния двор", спомня си сестра Ангелова.

„Това е например, да ти се обадят посред нощ и да ти кажат: Влязла ми е хлебарка в ухото. И да искат да отиде спешна помощ да му извади хлебарката”, коментира старшата сестра Маргарита Ангелова. По думите на сестра Ангелова се обаждат хора, за да им се направи визитация, а състоянието им не изисква линейка на Спешна помощ.

Едно напразно разкарване на линейка струва 250 лева.

„Дори има такива, които викат линейка само за да им занесем необходимите лекарства, защото аптеката е на 200 метра и не е необходимо да излизат вечер”, добави д-р Делян Георгиев, началник смяна в ЦСМП-София.

„В този момент някъде другаде в София, може някой да е с инфаркт и наистина да му трябва спешна помощ”, категорична е Маргарита Ангелова.

Законът предвижда санкции от 300 до 2000 лв. за подалите фалшив сигнал или такъв, който не е спешен. По света санкциите за фалшиви сигнали могат да стигнат до 10 000 долара.