18 955 нарушения са констатирани по време на операция на TISPOL

Контролът на скоростта е приоритет за Пътна полиция

Операцията се проведе от 21 до 27 август на територията на страната ни. Тя бе  организирана по линия на TISPOL /Европейската мрежа на службите на Пътна полиция/ и този път акцент бе поставен на контрола на скоростта. В рамките на проверките екипите на Пътна полиция регистрираха 18 955 нарушения на скоростта. Резултатите от операцията бяха обобщени и представени в Главната дирекция „Национална полиция“ от началника на отдел Пътна полиция - ГДНП комисар Бойко Рановски и началника на сектор Пътен контрол в главната дирекция главен инспектор Росен Рапчев.
От обобщените данни става ясно, че 12 535 са установените нарушения с мобилни технически средства за контрол на скоростта, монтирани в автомобилите на Пътна полиция, а останалите 6 420 – от стационарните камери.
Като цяло по време на тази операция са констатирани 6 046 нарушения повече, в сравнение с последната, която се проведе през месец април. Причините за това, според Бойко Рановски са няколко. От една страна е по-ефективният контрол от страна на екипите, а от друга, това е един от ефектите на последните промени в Закона за движение по пътищата от 2 юли, благодарение на които стана възможно камерите за контрол да не се обозначават.
Началникът на Пътна полиция призова водачите да бъдат внимателни на пътя и напомни, че превишената скорост е основната причина за пътни инциденти.
Контролът на скоростта е приоритет за Пътна полиция, уточни главен инспектор Росен Рапчев. Той допълни, че в рамките на операцията екипите на полицията са разкрили и няколко престъпления. В 20 коли са намерени наркотици, открит е мъж, обявен за издирване.