Създаваме Координационен борд за председателството на Съвета на ЕС

Председател на Борда е заместник-министърът за Българското председателство на Съвета на Европейския съюз 2018

Министерският съвет прие постановление за създаване на Координационен борд по въпросите на Българското председателство на Съвета на Европейския съюз. С него се гарантира оперативното проследяване на преговорния процес в рамките на Съвета от всички заинтересовани страни. Изрично се предвижда при необходимост Бордът да дава указания за начина на водене на преговори, както и да предлага на Съвета по европейските въпроси промени в рамковите позиции по разглежданите досиета.
Председател на Борда е заместник-министърът за Българското председателство на Съвета на Европейския съюз 2018, отговарящ за връзките с Европейския парламент. Членове са началникът на политическия кабинет на министър-председателя, заместник-министри, представители на ръководните органи на други институции и ведомства, постоянният представител на България към ЕС, директорите на дирекциите «Координация по въпросите на ЕС» в МС и «Политики и институции в ЕС» в МВнР.
С постановлението се регламентира и начинът на подготовка на участието на заместник-министъра за Българското председателство на Съвета на Европейския съюз 2018, отговарящ за връзките с Европейския парламент, в заседанията на Европейския парламент.
С цел провеждане на успешно Председателство се предвижда и регламентирането на основните принципи на работа на българските държавни служители, които ще председателстват заседанията на Съвета на Европейския съюз и неговите подготвителни органи.