Премиерите на Япония и Великобритания възнамеряват да засилят натиска върху Северна Корея

На път за Япония Тереза Мей призова Китай да окаже по-голям натиск върху Северна Корея

Японският премиер Шиндзо Абе и британската му колега Тереза Мей се споразумяха днес да засилят натиска върху Северна Корея, предаде ТАСС, като се позова на агенция Киодо.
Двамата лидери имаха неофициална среща в някогашната японска столица Киото преди официалните си разговори утре в Токио. Японският и британският премиер се обединиха около мнението, че поредното изстрелване от Северна Корея на ракета, прелетяла този път над северния японски остров Хокайдо, представлява безпрецедентна заплаха и е нещо напълно недопустимо.
На път за Япония Тереза Мей призова Китай да окаже по-голям натиск върху Северна Корея, за да се откаже тя от развиването на ядрената и ракетната си програма, посочва Асошиейтед прес.
Пред придружаващите я журналисти в самолета за Япония Мей отбеляза, че според Великобритания "Китай е ключът в усилията за упражняване на натиск върху Северна Корея".
Британският премиер е в Япония на тридневно посещение, във фокуса на което се очаква да бъдат теми като Брекзита, търговията и сигурността. Това е първата визита на Мей в тази страна, откакто оглави британското правителство през юли миналата година.
В Киото британският премиер ще присъства на традиционна чаена церемония, а след това ще вечеря с японския си колега.