НАП започна проверки на фирмите, съхраняващи големи суми в касите си

Портфейл

29-08-2017, 18:31

Снимка:

Bulgariautre

Автор:

Мила Иванова

Всичко от Автора

Още по Темата:

Инспектори на НАП са извършили близо 25 000 проверки по Черноморието

За по-алчните управители и собственици на фирми, които източват от касите големи суми, законът е предвидил и санкции

Причината - съмнения за укриване на данъци и дивиденти. Оказва се, че над 1280 компании у нас са посочили, че имат над 1 милиона лева в наличност. Какви са възможностите за злоупотреби? Първите ревизии показват, че фирмените каси се използват от някои управители като лични.
Според НАП над 100 млн. лв. само счетоводно фигурират в касите на българските фирми. Първите проверки показват, че те отдавна са източени.
НАП тръгва по следите на липсващите милиони, в опит да върне на държавата неплатените данъци.
Къде са парите е въпросът. Най-често те са раздадени на собствениците и управителите, които са вършили лични разходи с тези пари, но счетоводителите, понеже няма как да ги осчетоводят, са ги оставили счетоводно да изглеждат като пари на каса. Само че това от данъчна гледна точка е неприемливо. И ако парите са раздадени на управителите трябва да се подадат данъчни декларации, да се обложат тези скрити разпределения на печалбата с 5% данък дивидент.
За по-алчните управители и собственици на фирми, които източват от касите големи суми, законът е предвидил и санкции, коментира Росен Бъчваров - говорител на НАП.
Ако парите са били превеждани и са на обща стойност над 10 хил. лв. за всяко индивидуално плащане, законът постановява, че трябва се вземат 30% от тези пари като санкция, заради нарушената забрана за плащане в брой, допълва Бъчваров.
Ако при проверките все пак се окаже, че парите са в касата, но фирмата има неплатени данъци, тогава НАП ще използва тези суми, за да погаси просрочените задължения към фиска.