Симеонов: Къщата, в която е живял Ботев в с. Задунаевка ще бъде дарена на България

Димитър Тучков със свои средства е закупил къщата в Задунаевка, в която е живял Христо Ботев и в която е спал Георги С. Раковски

Къщата, в която е живял Христо Ботев в село Задунаевка ще бъде дарена на България след няколко месеца. Това каза на брифинг в Министерския съвет вицепремиерът Валери Симеонов, който показа автентичния бастун на даскал Ботьо Петков.

„Имахме високата чест да пренесем бастуна и предстои да бъде предоставен на музея в Калофер. Датата, на която Христо Ботев започва учителството си по български език и пристига в село Задунаевка е 29 август 1866 г., на днешния ден. Едно щастливо съвпадение. Бастунът е изработен от абаносово дърво, в изключително добро състояние е. Благодаря на хората, заради които този бастун се върна в родината. На първо място това е Димитър Терзиев, който е председател на Всеукраинския център за българска култура в Одеса, на Антон Иванович Киссе и на генералния консул на България в Одеса – Димитър Тучков. Това е голям патриот, който във всеки ден, в който живее се опитва да направи нещо, за да спомогне в живота и сближаването на българската диаспора“, заяви Симеонов. По думите му Димитър Тучков със свои средства е закупил къщата в Задунаевка, в която е живял Христо Ботев и в която е спал Георги С. Раковски. „Била е в полусъборено състояние, той я купува с лични средства, а не с държавни. Възстановява я и буквално след няколко месеца той ще я дари на българската държава. Има и такива хора“, подчерта Симеонов.
Той показа и икона, която им е била дарена в Твърдица, Молдова от църквата „Св. Петка“. „Тя е осветена и е специално дарение за Министерския съвет“, каза още Валери Симеонов.