Съдията осъдил Брендо за наркотрафик, поема делото срещу Дянков, Трайков и Прокопиев

Към делото има 94 тома доказателства и над 66 свидетели

Съдията от Софийски градски съд Костадинка Костадинова поема делото срещу бившия вицепремиер Симеон Дянков, бившия министър на икономиката и енергетиката Трайчо Трайков, Иво Прокопиев, Петър Василев, Любомир Евстатиев и Радослав Рачев. Тя беше избрана на случаен принцип в присъствието на медиите.
Обвинителният акт срещу шестимата беше внесен вчера от прокуратурата. Делото срещу тях е заради продажбата през 2011 г. на 33 процента държавни акции от електроразпределителното дружество ЕВН, което според държавното обвинение е довело до загуба за държавата от 20 млн. лв.
Бившият министър на енергетиката Трайчо Трайков е обвинен в умишлена безстопанственост, а Симеон Дянков за престъпление по служба, свързано с приватизацията на държавна собственост. Иво Прокопиев е обвинен, че в периода май- юни 2011 г., в съучастие като помагач със Симеон Дянков, умишлено го е улеснил да извърши престъпление по служба, свързано с приватизацията.
Делото може да бъде насрочено в следващите два месеца или да бъде върнато на прокуратурата в случай, че съдията установи нарушения в обвинението. Към делото има 94 тома доказателства и над 66 свидетели.
Съдия Костадинова е известна с това, че отсъди седем години и половина затвор за Евелин Банев-Брендо, а роднините му наказа с по три години за пране на 21 млн. лв. от наркотрафик.