Могерини: Балканите са един от приоритетите на ЕС

През последната година напрежението в района тревожно е нараснало

Върховният представител на ЕС по външните работи и сигурността Федерика Могерини заяви, че Балканите са един от приоритетите на общността и изтъкна, че през последната година напрежението в района тревожно е нараснало, предаде бТВ.

"През изминалата година бяхме свидетели как напрежението на Балканите тревожно се покачи, в различни моменти, в различни държави. Имаше моменти на кризи, остри кризи, но в края на краищата нашите партньори на Балканите винаги успяваха да потвърдят желанието и капацитета си да продължават по европейския път, по своя път към ЕС", каза Могерини.

Могерини направи изявлението преди началото на насрочена среща на външните министри от ЕС в Брюксел. Представителката на ЕС каза, че заслугата за постигнато е на самите балкански държави, в които младите хора желаят напредък по посока на евроинтеграцията и политическите лидери го знаят.

Могерини каза още, че Балканите не са заден двор на Европа, а самата Европа и посочи, че винаги се ядосва, когато на „приятелите от Балканите” им се казва, че са „по пътя към Европа”.