Н. Караджова: Пожарът в Кресненското дефиле е катастрофа

Това са едни от най-трудните случаи за разследване

Пожарът в Кресненското дефиле е екологична катастрофа, в която изгоряха и продължават да горят гори от защитените зони "Натура 2000". Въпреки това по-голямата част от опустошените дървесни масиви са залесявани изкуствено. Това каза бившият екологичен министър Нона Караджова пред България он еър.

"За щастие Национален парк "Пирин" не е засегнат от пожара, но ще трябва да минат години преди гората и земята да се възстановят. Дали да се помогне на залесяването изкуствено е нещо, което експертите ще преценят", отбеляза тя.

Според госта няма основание за твърденията, че пожарът всъщност е палеж, тъй като през 90-те се забранява износът на дървесна маса от резервати и места с уникална природна стойност. "Това са едни от най-трудните случаи за разследване. В повечето подобни инциденти говорим за човешка грешка като хвърлен фас или стъкло. Няма място за конспирации", подчерта Караджова.

Акцентът на разговора се измести към предстоящото дело срещу България, в което Европа ще ни съди за високото съдържание на фини прахови частици във въздуха. Влизането в съд е предвидено за септември. "Отговорността за това вече е в ръцете на общините, а не в тези на Министерството на екологията, тъй като то е свършило всичко, което зависи от него. Мерките, които могат да се вземат, са справянето с битовото горене, екологизиране на градския транспорт, регулиране на трафика през зимата с цел намаляване на емисиите", изясни бившият министър.