Дончев: Държавата се мобилизира срещу отпадането на ученици

Не само ромчетата не ходят на училище

Цялата държава се мобилизира срещу отпадането на ученици. Това каза в ефира на бТВ вицепремиерът Томислав Дончев. Според него една от грешките в годините назад е, че за обхващането и насърчаването на децата да бъдат в училище се разчиташе основно на педагогическия персонал. "Тук трябва да е ангажирана цялата държава, защото това е първостепенен приоритет”, подчерта вицепремиерът.

„Ако дете, което днес трябва да е в първи клас, но не отиде на училище, след години то не може да пише, да чете, не е интегрирано в обществото и няма усет за правила. Пред себе си има 2 перспективи – или да е клиент на социалната система, или на прокуратурата и правоохранителните органи. Това не трябва да се допуска, затова говорим за мобилизация на целия държавен апарат – учители, директори, служители на общините и на областните администрации, социални работници плюс МВР”, изтъкна той.

„Не само ромчета не ходят на училище. Огромата част от незаписаните имат такъв етнически произход, но не е честно, че само ромчета не ходят на училище”, допълни Дончев.

По думите му всеки случай е различен. „Някои семейства не пращат децата си на училище, защото за тях образованието не е ценност, други – заради предразсъдъци, свързани с конкретната възраст и отношения с деца от другия пол, трети не ги пращат поради притеснението, че не могат да ги облекат прилично. Затова цялата тази армия от държавни чиновници от различни институции е мобилизирана и съм убеден, че ще има ефект по отношение на вкарването на децата в класната стая”, категоричен беше вицепремиерът.

Той посочи също, че системата на делегираните бюджети, където парите следват детето, ще бъде пребалансирана. Според него един учител, който работи в махалата с проблемни деца, трябва да е не по-малко квалифициран от учител в елитна гимназия и трябва да е поне толкова добре заплатен. По думите му големият проблем в годините назад е, че всяка служба работи за себе си.

Дончев е на мнение, че системата за социалните помощи трябва да се съобрази с поведението на семейството.

"Не е възможно до всяка къща или на всеки ъгъл да има полицаи", каза още вицепремиерът. "Трябва да бъде направено всичко възможно не само да се опазва общественият ред, но и да не се стига до случаи на саморазправа, което също е престъпление", заяви той по повод случая в Брегово с простреляното 15-годишно момче с въздушна пушка. „За съжаление, с пушката прилича на Дивия запад. Това не е изходът от ситуацията. Изходът е всички да спазват едни и същи правила”, коментира Дончев. Той изтъкна, че има назначени нови полицейски служители, закупена е нова техника и това ще продължи.

Дончев каза, че е спокоен за разследването на скандала около НДК и съмненията за финансови злоупотреби от бившия директор Мирослав Боршов, и очаква всички органи да си свършат работата докрай. „Изпълнявал съм си ангажиментите и задълженията със стараение и отдаденост, която рядко се среща по отношение на което и да е държавно дружество”, изтъкна вицепремиерът. „Направил съм всичко възможно дружеството да бъде контролирано”, допълни той.

„Не бъркайте принципала със счетоводител и финансов контрольор”, отбеляза Дончев.