Инспектори на НАП са извършили близо 25 000 проверки по Черноморието

120 обекта са били запечатани, а на стотици други са издадени актове за данъчни нарушения

Фискалната дисциплина по Черноморието значително се е подобрила, съобщиха от Националната агенция за приходите /НАП/.

В една от четирите дискотеки, проверени през изминалата нощ от звеното "Фискален контрол" в Бургас са укривали оборот, не са издавали касови бележки и е установена разлика в касовата наличност с отчетеното на фискалните устройства. В акцията фискалните агенти се представили за клиенти, като само в едно от проверените нощни заведения продажбата не е била регистрирана съобразно закона. В първия работен ден започва процедура за запечатване на дискотеката, допълват от приходното ведомство.

Звеното за фискален контрол е проверило и всички търговски обекти, намиращи се на Летище "Сарафово". От 11 проверени данъчно нарушение е открито в един от тях. Заведението също ще бъде запечатано. Всички останали 10 кафенета, заведения за хранене и сувенири са спазвали изискванията на закона.


От началото на лятото инспектори на НАП са извършили близо 25 000 проверки по Черноморието, като 120 обекта са били запечатани, а на стотици други са издадени актове за данъчни нарушения. От началото на годината в цялата страна са запечатани близо 2000 обекта заради неиздаване на касова бележка.

Звеното за фискален контрол, което следи движението на над 1 млрд. кг. рискови стоки по границите и във вътрешността на страната, също участва в лятната контролна кампания. Освен проверки за отчитане на оборота то контролира борси и тържища, продаващи хранителни и акцизни стоки, както и луксозни автомобили за начисляването на т.нар. данък "уикенд".


От приходното ведомство предупреждават, че независимо от стойността на продажбата, срещу всеки търговец, който не е издал касова бележка, може да започне процедура по запечатване, като средният срок, за който се налага мярката е между 2 и 4 седмици.
Сигнали за данъчни нарушения могат да се подават на телефона на НАП 0700 18 700 и на имейл Infocenter@nra.bg.