ООН призова за улесняване на достъпа на помощ за Йемен

В страната от август 2014 г. се води война между правителствените сили и шиитските бунтовници хуси, привърженици на бившия президент Али Абдула Салех

Генералният секретар на ООН Антониу Гутериш, който е на посещение в Кувейт, призова враждуващите страни в Йемен да улеснят достъпа на помощ за страната, разтърсвана от конфликта, предаде Франс прес.
"Правим всичко възможно да създадем условия, позволяващи да се преодолее сегашната безизходица", изтъкна Гутериш след разговори с кувейтски представители.
В страната от август 2014 г. се води война между правителствените сили и шиитските бунтовници хуси, привърженици на бившия президент Али Абдула Салех. Заради този конфликт, отнел живота на над 8000 души, 17 милиона жители на Йемен страдат от недостиг на основни хранителни продукти, а 7 милиона са на прага на глада.
През март 2015 г. многонационална коалиция, оглавявана от Саудитска Арабия, започна да нанася удари срещу хусите, подкрепяни от Иран, които контролират йеменската столица Сана.
Гутериш отбеляза, че ООН се опитва да издейства да бъде отворено отново летището в Сана и по-добър достъп до западното пристанище Ходейда, за да се улесни вноса на хуманитарна помощ.
Коалицията е наложила ембарго на летището в Сана с твърдението, че оттам се внася оръжие за бунтовниците. По същата причина се извършват проверки на товарните кораби в Ходейда, което също е под контрола на бунтовниците