50 години и 15 млн. лв. е цената на пожара в Кресненското дефиле

Няма човешки жертви и пострадали хора, което е най-важно, но случилото се е истинска екологична катастрофа

Ще са необходими между 13 и 15 милиона лева за ново залесяване и поне 50 години, за да има отново такива дървета, заяви днес инженер Дамян Дамянов, директор на Югозападното държавно предприятие, цитиран от БНТ.
"Няма човешки жертви и пострадали хора, което е най-важно, но случилото се е истинска екологична катастрофа", каза още той за пожара над Кресненското дефиле.
Ще трябва най-малко една година, за да се почисти превърналият се в пепел терен. Огънят между симитлийските села Сенокос и Мечкул и кресненските Ощава и Стара Кресна нанесе огромна рана на българската природа, каза инж. Дамянов. Той изрази увереност, че в четвъртия ден от битката с огъня ще бъде напълно потушен пожарът. В над 90 процента от засегнатите площи вече няма никакви огнища, които да горят или тлеят. Единственият проблемен участък е над първокласен път Е-79 в района на Кресненското дефиле.

И днес огънят гасят над 400 души - пожарникари, горски, военни, доброволци, служители на парковете "Пирин" и "Рила". През нощта е имало критична ситуация, тъй като вятърът обърнал огъня внезапно към място, където имало доста огнеборци и полицаи. Наложило се тяхната евакуация, но стихията бързо е овладяна и положението е нормализирано. Има нужната техническа обезпеченост, създадена е отлична организация за работа.