Германия въведе мерки за приобщаване на бежанците към трудовия пазар

Германските политици се боят да не повторят грешката отпреди 50 години с турските гастарбайтери

Опитвайки се да приобщи ефективно над един милион мигранти от Близкия изток и Африка, Германия ревизира стратегията си за интеграция на чужденците. Сега тя е базирана на учене на езика и посещаване на курсове за работа. Целта е новодошлите да си намерят бързо работа и да не обременяват системата за социални грижи.

Сред промените са въвеждане на 600 часа задължителни езикови уроци и бързо издаване на разрешителни за работа. Германските политици се боят да не повторят грешката отпреди 50 години с турските гастарбайтери. През 60-те години на миналия век Федералната република прие стотици хиляди мъже от Турция, за да запълни недостига на работна ръка. Но не направи опит да им помогне да научат немски или да подобри работните им навици и умения. После при мъжете пристигнаха и техните семейства. В резултат на тази погрешна политика сега трите милиона турци в Германия са най-зле интегрираното малцинство, с безработица сред тях от 16% – почти три пъти над средното равнище на индекса.

Новите мерки започнаха да дават първите резултати – увеличи се броят на мигрантите, присъединили се към трудовия пазар, на който рекордните 1.1 милиона работни места остават незаети.

Изучаването на немски стана задължително за всички бежанци и кандидати за убежище – сирийци, еритрейци, афганистанци и др.

Според клаузата „Дай и вземи“, властите имат право да спрат финансовата помощ за бежанци, ако те не посещават езиковите курсове. Освен това бе ускорено издаването на разрешителни за работа. 203 хиляди мигранти от Сирия, Афганистан, Ирак, Еритрея, Иран, Пакистан, Нигерия и Сомалия са били наети на работа през месец май, по данни на Агенцията по труда. Това е с 23 000 души повече отколкото през февруари.