Главчев: Връх Шипка е символ на единството на българите

Председателят на парламента говори и за приоритетите пред НС

Връх Шипка е символ на единството на българите. Това каза пред журналисти председателят на Народното събрание Димитър Главчев, който се включи в пешеходен поход от с. Шипка до връх Шипка в Стара планина по случай 140-годишнината от Шипченската епопея през Руско-турската освободителна война от 1877 - 1878 г., предаде Агенция „Фокус“.

„Реших да съпреживея случилото се преди 140 години и по този начин да се преклоня пред паметта на героите, които са дали живота си за свободата на България. Това беше причина да се включа в един от лъчовете на туристическия поход до Паметника на свободата на връх Шипка“, обясни Главчев.

Самият връх е символ на много неща. Това е мястото, където трябва да покажем националното съединение. Когато има национални каузи е хубаво да се обединяваме, за да вървим напред като народ и държава, каза още председателят на Народното събрание. „В подстъпите на този връх се срещат две империи – руската и османската. Опълчението ни се е включило достатъчно активно, макар и 4-5 пъти по-малобройно от османската войска“, добави Димитър Главчев.

„Връх Шипка е символ на единството на българите и символ на почит към руски, украински, полски, словенски финландски и други военни, които са загинали за свободата на България“, добави той.

По думите му българо-руските отношения имат богата история - минавали са през много добри периоди и през не толкова добри, но по традиция отношенията между България и Русия са добри, тъй като има обща основа - историята. Главчев каза още, че се надява отношенията между България и Русия да се развиват в още по-добра посока и добави, че страната ни иска да има добри отношения с всяка една държава.

"Предстоящото Българско председателство, антикорупционният закон, съдебната реформа са сред приоритетите през новия парламентарен сезон", обясни председателят на Народното събрание.

„Парламентът ще работи в нормалния си график. Предстоящото председателство на Съвета на ЕС е един от приоритетите, по които трябва да се подготвим. Продължаваме с антикорупционния закон, съдебната реформа и бюджетната процедура. Всичко друго е нормално, знаете приоритетите. Всичко това в своята цялост, по което ще работим ние и правителството трябва да доведе до по-добър живот на българите. Заради това са ни изпратили в парламента“, добави той. "Знаете, когато е необходимо парламентът работи извънредно. Всичко, което е необходимо, ще бъде прието", обясни още Главчев.

Във връзка това доколко е склонно НС да разглежда предложението на военния министър Красимир Каракачанов за задължителната казарма, военното обучение, Димитър Главчев коментира: „Всяка една законодателна инициатива изминава своя път. Ако бъде внесен за разглеждане такъв законопроект той ще бъде разгледан по начина, по който се прави. Ще има дебати в комисия и пленарна зала, след гласуване ще се реши. Личното ми мнение няма значение, а това на народните представители“.

„Смятам, че не трябва да има задължителна казарма. Има уреден начин за военната служба, който действа по закона за военната служба, който действа в момента. Оттук нататък е излишно да дискутираме. Според мен за момента този въпрос добре уреден“, поясни той.

На въпрос дали БСП и лидерът ѝ ще запазят своя остър език, който се прояви през последните месеци Главчев отговори: "Всяка политическа сила – дали в опозиция, или в управление, сама определя какви да бъдат октавите на нейното изпълнение в пленарна зала, ако ми позволите тази метафора. Това е въпрос на политическата сила, която се представя по определен начин пред своите избиратели и въобще пред българския избиратели като цяло".