Честваме 140 години от битката при Шипка

В памет на героите на Шипка ще бъде отслужена панахида

Честваме 140 години от Шипченската епопея. При битката на Шипка българските опълченци с героизъм спират османците, които са на път да прекосят Стара планина. 3000 руски военни и 500 български опълченци загиват в боевете.

Отбраната на прохода е една от най-героичните и решаващи битки по време на Руско-турската освободителна война през 1877 – 1878 г. Боевете се водят от 09/21 до 13/26 август 1877 г. Задачата на руско-българския отряд е да спре превъзхождащата я по численост армия на Сюлейман паша. Около 7500 души под командването на ген. Н. Г. Столетов трябва да възпрат около 27 хил. турски войници и резерв от 10 хил. и да не им позволят да преминат Балкана и да се съединят с турските части в Североизточна България в помощ на обсадената в Плевен армия на Осман паша. Сраженията за Шипка започват на 09/21 август 1877 г.

В течение на шест дни българи и руси с огън и щик отблъскват непрекъснатите атаки на турските табори. Най-тежък и решаващ за отбраната е третият ден – 11/23 август, когато турците все повече затягат обръча около защитниците, а боеприпасите са на привършване. Следобед Сюлейман паша хвърля в боя всичките си резерви срещу центъра на отбраната. В този най-критичен момент от Габрово пристига първото подкрепление, изпратено от ген. Радецки. Надвечер пристигат всички роти на 16 стрелкови батальон и след ожесточен бой турците отстъпват.

Националното честване на годишнината от Шипченската епопея започва с панихида за загиналите в боевете, която ще бъде отслужена в габровския Соколски манастир.

Официалната част за отдаване на военни почести към паметта на загиналите за свободата започва в 12:00 ч. Тогава президентът ще приеме почетния строй на Националната гвардейска част, след което Великотърновският митрополит Григорий ще отслужи заупокойна молитва. Държавният глава ще произнесе слово и ще положи венец пред Паметника на свободата.

През прохода Шипка ще бъдат пропускани само автобуси и автомобили с участници и гости в събитието, както и организираният междуградски автомобилен транспорт. Същевременно днес църквата почита и паметта на св. мчци Адриан и Наталия. Имен ден празнуват Адриан, Адриана, Адриян, Адрияна, Наталия, Наташа.