Продължава борбата с пожара в Кресненското дефиле

Огънят е обхванал близо 10 000 декара смесена гора

С около 400 декара се е разраснал пожарът в Кресненското дефиле през изминалата нощ. Това каза за Агенция „Фокус“ началникът на „Националния оперативен център“ към ГД „Пожарна безопасност и защита на населението“ комисар Тошко Бързилов за пожара, който вече трети ден бушува в Кресненското дефиле.

„Продължават действията по ограничаването на пожара в района на Стара Кресна-Влахи-Ощава. На мястото в момента работят 30 пожарни автомобила, 150 пожарникари, 85 служители на българската армия, горски работници, служители на Регионалната дирекция по горите, Югозападното предприятие – 230 човека. Също така сме с готовност да включим два хеликоптера, които всеки момент ще бъдат повикани на място на най-критичните точки. Предприети са действия за ограничаване на фронтовете, по които се развива пожарът. Те са 3“, обясни комисар Бързилов.

По думите му по периметъра се работи постоянно и не се дава възможност да бъде развит огънят, особено към населените места.

„Няма загинали и пострадали хора към настоящия етап. Създадена е необходимата организация и взаимодействие между институциите. На този етап през нощта има малко разрастване на пожара – около 150-200 декара на единия участък, на другия също около 200 декара. Надалеч е, извън периметъра на къщите. Нещата са под контрол. Работи се постоянно с булдозери, правят се просеки, прокарват се пътища за придвижване на техниката“, допълни комисар Бързилов.

Той увери, че няма никаква опасност за хората. „Евакуираните се върнаха по къщите си. Засега всичко е спокойно. Има специален режим, записват се кой влиза и кой излиза, но просто искаме да знаем колко души има и къде са, защото ако бъде застрашен животът им, да ги изведем“, каза още комисар Тошко Бързилов.