Борис Джонсън: Няма да платим "нито пени повече" на ЕС

Уреждането на финансовите отношения ще е един от най-трудните въпроси за разрешаване

Великобритания ще плати "нито пени повече, нито пени по-малко" от това, което правителството смята като законни задължения към Европейския съюз, докато страната излиза от Общността. Това обяви британският външен министър Борис Джонсън, цитиран от "Ройтерс".

По думите на Джонсън, неговият коментар, че ЕС може да остане с "празни ръце" по отношение на исканията за плащане от Великобритания е бил в отговор на въпроса дали Обединеното кралство ще плати "100 млрд. евро или паунда", а не предположение, че правителството няма да плати.

Уреждането на финансовите отношения ще е един от най-трудните въпроси за разрешаване в преговорите по Брекзит, а ЕС заяви, че това е една от трите области, по които двете страни трябва да постигнат напредък, преди да започнат преговори за бъдещите отношения, включително търговски споразумения.

"Някои от сумите, които съм виждал, изглеждат много високи. Разбира се, ние ще изпълним задълженията си", коментира Джонсън и допълни: "Ние не трябва да плащаме нито пени повече, нито пени по-малко от това, което смятаме, че е наше задължение."