Борисов: Няма тема по която да не сме на едно мнение с президента Макрон (видео)

За България е изключително важна покрепата на Франция за Еврозоната, за Шенген, за икономическите ни взаимоотношения

Няма тема по която да не сме на едно мнение, заяви премиерът Борисов и благодари на съпругата на президента Румен Радев Десислава, че е поела ангажимент към Бриджит Макрон, за да могат да се проведат двустраните разговори днес.  
"Благодаря на Макрон за подкрепата за договора България – Македония, която ни оказаха от Франция. Хубавото на нашето приятелство е че дори и критичните теми можем да обсъждаме всеки детайл и приятелски", каза още Борисов.
"Говорихме за Берлинския процес, кохезията, присъединяването на Западните Балкани. На мен много ми се иска, понеже ЕС е едно голямо цяло, да говорим за перспектива не само на думи“, уточни българският премиер.
По думите му президентът Макрон иска това, което е говорил в кампанията си да се случи във Франция. "Така и ние. Като казва перспектива за Балканите, трябва да можем да казваме как я виждаме във времето", обясни премиерът.
По думите му на второ място е изключително важно да има ясни критерии и всяка страна в ЕС да се стреми да ги спазва, тъй като се наблюдава все повече говорене за Европа на две скорости и дори открита конфронтация по теми между държави членки на ЕС.
"В България сме се постарали и всеки един от тях сме спазили. Критериите за Шенген – ЕК казва, че са спазени, Европейският парламент също. Искрено се надяваме, че с този нов Шенген в следващите 2-3 месеца да го направим и в следващите 2-3 години България да си заеме мястото. Благодаря за подкрепата за чакалнята на еврозоната“, добави премиерът. Той подчерта, че България и тук е издържала всички стрес-тестове.

Истински се надявам в следващите 2-3 месеца да направим този нов "Шенген" и България да си заеме мястото, което заслужава. Аз благодаря за подкрепата на президента Emmanuel Macron за чакалнята за еврозоната, но България и тук е издържала всички критерии.

Публикувахте от Boyko Borissov в 25 август 2017 г.