МВнР награди служители на посолството в Кабул за храброст

Отличието и благодарността на министерството представи постоянният секретар на МВнР Елена Шекерлетова

Временно управляващият посолството на Република България в Кабул, Ислямска република Афганистан, Николай Димитров и Иво Станчев, служител в дипломатическото ни представителство бяха наградени в София от Министерството на външните работи за проявена отговорност и висок професионализъм по време на терористичния атентат в Кабул от 31 май, предава пресслужбата на ведомството.

Отличието и благодарността на министерството представи постоянният секретар на МВнР Елена Шекерлетова. „За мен е огромна чест да изпълня поръчението на министър Екатерина Захариева и да ви предам благодарността не само на министерството, но и на всички колеги, защото ние тук си даваме сметка, че имаме мисии с много сериозни предизвикателства и рискове пред тях”, каза тя по време на церемонията.

Николай Димитров бе отличен със сребърен почетен знак на МВнР за проявен висок професионализъм и особени заслуги в службата, а Иво Станчев – с почетна грамота за проявена отговорност и професионализъм в службата.

„Надявам се, че отличията ще укрепят вашия кураж да продължите трудната си работа все така сериозно и отговорно”, подчерта Елена Шекерлетова, предавайки подкрепата и признателността на министерството. Тя допълни, че отличията се дават за „проявен професионализъм, адекватни реакции и смело поведение по време на терористичния акт”.

На 31 май пълен с експлозиви камион избухна в 8,25 часа сутринта на натоварено кръстовище в дипломатическия квартал в Кабул, в непосредствена близост до посолството на Германия и съвсем близо до посолството на България в страната. В резултат загинаха над 150 души, а други 413 бяха ранени. Това бе един от най-смъртоносните терористични актове в Кабул.

Грамотите за отличията са подписани на 19 юли, когато България отбелязва Деня на дипломатическата служба. „С това искаме да подчертаем и символната стойност на отличието”, допълни постоянният секретар по време на церемонията.