Кметът на Каварна: Имаме нужда от първичните научни данни за НАТУРА - bulgaria.utre.bg

Кметът на Каварна: Имаме нужда от първичните научни данни за НАТУРА

25 август 2017, 09:15 | Дани Стоянов
  • Снимка:
    bnt.bg/кадър

Важно е да се намери бързо решение на казуса

Кметът на Каварна Нина Ставрева иска ново начертаване на границите на НАТУРА 2000. В пряко включване за БНТ тя заяви, че работните групи, сформирани да се справят с казуса Калиакра, имат нужда от първичните научни данни от теренните проучвания, както и от методологията, на база на която са извършени очертанията на трите защитените зони, включени в плана за управление - „Калиакра“, „Комплекс Калиакра“ и „Белите скали“.

Кметът на Каварна Нина Ставрева заяви, че без научните данни и методологията, за достъп до които работните групи са настояли, се спира както тяхната работа, така и на международните експерти, повикани за помощ с проблема.

"До този момент нямаме тези първични научни данни, а без тях няма как експертите, сред които и международни, да направят анализи и да предложим работещи решения. Миналата седмица изпратихме писмо до Министерството на околната среда и водите, Министерството на финансите и Министерството на земеделието с конкретни предложения в търсене на балансирани решения, както и по отношение на компенсаторните мерки. Очакваме темата да се разгледа на заседания на Министерски съвет. Получихме покана и за среща на работните групи на място в Каварна на 31-и август 1-и септември, но без първичните научни данни и методологията, не можем да бъдем полезни", обясни Ставрева.

Тя подчерта, че е важно да се намери бързо решение на казуса.

"Силно се надявам да намерим решение, защото още от 4-и август, за когато беше предвидено общественото обсъждане на интегрирания план за три от защитените зони. Реакциите на министър Димов, на министър-председателя Борисов и на главния прокурор Цацаров показаха, че трябва да се намери решение по казуса. В рамките на последните 15 дни има активна кореспонденция между общините Шабла, Каварна и Балчик и Министерството на околната среда и водите. Бяха сформирани 4 работни групи в секторите земеделие , туризъм, акватория и енергетика", каза още кметът на Каварна.Коментари

Няма коментари.

Добави коментар

* Задължителни полета
 
 


Още новини от Политика