Цветанов: Националната програма за енергийна ефективност е доказано успешна

Цветан Цветанов, министър Николай Нанков и кметът на Годеч Радослав Асенов официално откриха първия саниран блок

Председателят на Парламентарната група на ГЕРБ и зам.-председател на партията Цветан Цветанов, министърът на регионалното развитие и благоустройство Николай Нанков и кметът на Годеч Радослав Асенов официално откриха първия саниран блок по Националната програма за енергийна ефективност на многофамилни жилищни сгради в община Годеч. Живущите в блока изказаха своите сърдечни благодарности към правителството на Бойко Борисов. "Думите на хората, към които е насочена тази политика, са най-доброто доказателство за успеха на Програмата. Тези срещи ми дават повод за радост, защото успяхме да продължим реализирането на безвъзмездното саниране, въпреки критиките от страна на опонентите на ГЕРБ", заяви Цветанов. Сумата за обновяването на първия саниран блок в Годеч надхвърля 820 000 лева. Цветан Цветанов подчерта пред присъстващите, че за последните две години над 5 милиона са отделени за община Годеч – за ВиК и инфраструктура, през целеви национални и европейски програми. "Ние от ГЕРБ изпълняваме поетите ангажименти към хората и ще продължим да работим в интерес на всички български граждани във всички населени места, без да ги делим на малки и големи", категоричен бе зам.-председателят на партията.

Министър Николай Нанков приветства живущите в блок 9 в Годеч и заяви, че няма по-социална и пряко насочена към хората програма от Националната програма за енергийна ефективност. "Създаваме по-уютни и комфортни домове, постигаме по-ниски сметки за топло- и електроенергия. Социалният и икономическият ефект са огромни", изтъкна той. Според регионалния министър това е една от най-силните политики в първите две правителства на Бойко Борисов и именно затова е била толкова критикувана. "Бяхме критикувани не на експертни начела, а изцяло политически. И вас са ви плашили, че ще ви вземем домовете или ще плащате от джобовете си за санирането. Всичко е безвъзмездно - от държавния и общинския бюджет", обърна се Нанков към присъстващите.

Министър Нанков подчерта, че Националната програма за енергийна ефективност трябва да продължи. "Вече се предизвика дебат на парламентарно ниво, създаде се експертна работна група. Подобрихме контрола по Програмата и по линия на органите за строителен контрол, и по линия на указания към кметовете - създадахме специално звено в МРРБ, което да контролира кметовете. Продължението на Програмата ще бъде решено чрез дебат в Народното събрание през септември", обясни той.