МРРБ финансира с над 1,4 млн. лв. ремонта на ВиК мрежата в Лом за 2017 година

Актуализацията на проекта за реконструкция на цялото трасе на водопровода също е финансирана от МРРБ

Над 1,4 млн. лв. е осигурило за 2017 г. Министерството на регионалното развитие и благоустройството на Община Лом за подобряване на ВиК услугите в града по 2 проекта, на база сключени споразумения. Това са близо 15% от целия бюджет на МРРБ за т. г. за водния сектор. Министерството има ангажимент и продължава да съдейства на общината според възможностите на бюджета.
Темата за честите аварии по водопроводната мрежа в Лом бе коментирана на среща днес между министъра на регионалното развитие и благоустройството Николай Нанков и кмета на Лом Пенка Пенкова. В нея участваха заместник-министър Малина Крумова и народният представител Дилян Димитров.
За неотложен ремонт на ВиК мрежата по 13 улици в общинския център министерството е осигурило 1,2 млн. лв. в резултат на сключено споразумение от 23 януари 2017 г. През месец март на общината е изплатен аванс в размер на 20% от стойността на проекта или 241 520 лв. Следващо плащане в размер на 348 252,28 лв. е направено на 09.08.2017 година въз основа на представените документи за извършени строително-монтажни работи.
С подобрението на вътрешната водопроводна мрежа ще се намалят физическите загуби и натискът върху водопроводните съоръжения, а това ще облекчи съществено затрудненото положение.
200 хил. лв. са предоставени по друго споразумение за авариен ремонт на напорен тръбопровод от Помпена станция „Добри дол” до водоем V = 300 м3“, с които ще се ремонтира част от най-авариращия участък. Стойността на целия проект за ремонт на водопровода е над 1.6 млн. лв. Към момента по това споразумение МРРБ не е изплащало средства, тъй като Община Лом е представила сключените договори с изпълнители на 23.08.2017 година.
За цялостното изпълнение на проекта общината се нуждае от дофинансиране в размер на 1 411 909,65 лв., каквато е стойността на строително-монтажните работи за обекта, без да се включват разходите за строителен и авторски надзор.
Актуализацията на проекта за реконструкция на цялото трасе на водопровода също е финансирана от МРРБ, като за нея през 2015 и 2016 г. е осигурено финансиране в размер на общо 70 000 лева.