Откриха фипронил в няколко вида паста, произведена във Франция

До момента веществото е открито в 20 страни от ЕС и извън него - в Швейцария, Хонконг и Тайван

Четири кода на макаронени изделия, произведени във Франция с яйца, внесени от Белгия или Холандия, са включени в списъка с хранителни продукти във френската търговска мрежа, при които са открити следи от фипронил, предаде Франс прес, позовавайки се на документ, поместен в сайта на министерството на земеделието и храните.
Към списъка на министерството са прибавени три кода за макаронени изделия от марката Гран'Мер (Grand'Mеre), един за марка на групата Льоклер (Leclerc), както и ябълкови еклери Систем Ю (Systеme U).
Това са първите произведени във Франция продукти, включени в този списък, който досега съдържаше само внесени директно от холандски или белгийски предприятия храни, най-вече вафли.
Продуктите от списъка са изтеглени от продажба, тъй като съдържат фипронил над допустимата концентрация, но не представляват опасност за човешкото здраве, подчертава министерството.
 Скандалът със заразените с фипронил яйца избухна в началото на август първо в Белгия и Холандия. Впоследствие стана ясно, че забраненият за употреба при животни за консумация в ЕС инсектицид е бил използван за обезпаразитяване в птицеферми.
До момента веществото е открито в 20 страни от ЕС и извън него - в Швейцария, Хонконг и Тайван.
По данни на Световната здравна организация (СЗО) при големи количества то може да увреди черния дроб, щитовидната жлеза и бъбреците.