Тръмп: САЩ вероятно ще сложи край на НАФТА

Тепърва предстои да се вземе решение

САЩ в някакъв момент вероятно ще сложат край на Северноамериканското споразумение за свободна търговия (НАФТА). Това заяви президентът Доналд Тръмп, цитиран от световните агенции.

Пред поддръжници във Финикс, щата Аризона, американският държавен глава каза: "Лично аз не мисля, че можем да сключим сделка, защото ни използват лошо", предава БНТ, позовавайки се на БТА.

Тръмп обаче предупреди, че тепърва предстои да вземе решение, отбелязва Асошиейтед прес.

Миналата седмица Съединените щати, Мексико и Канада започнаха официално да предоговарят 23-годишния търговски пакт, който в предизборната си кампания Тръмп определи като "най-лошия" в историята.

НАФТА влезе в сила през 1994 година. Тръмп иска да преразгледа споразумението, защото твърди, че то е причината САЩ да загубят над една четвърт от работните си места в промишлеността.

Вторият кръг от преговорите ще бъде в Мексико през септември, посочва ТАСС. През първия преговорен етап във Вашингтон трите страни не успяха да изгладят дълбоките си различния.

По думите на Тръмп, цитирани от Ройтерс, сделка не може да има без преди това да се прекрати действието на НАФТА, което може да даде тласък на преговорите.