Тръмп: Ако трябва, ще затворим правителството, но ще построим стена с Мексико

Полицията в Аризона разпръсна хиляди протестиращи по време на речта на американския президент

Ако трябва, ще затворим правителството, но ще построим стената (на границата с Мексико), заяви президентът на САЩ Доналд Тръмп на митинг в конгресния център във Финикс, в щата Аризона, предаде Ройтерс.
Той отново се нахвърли срещу медиите с думите: "Време е да изобличим лъжите на мошеническите медии" и да разкрием ролята им в подбуждането на насилие. "Единствените, които дават платформа на групите, всяващи омраза, са самите медии и фалшивите новини", заяви Тръмп, цитиран от ДПА. "Те не съобщават фактите, те не искат да съобщят, че аз се изказах твърдо против неонацистите, белите супремасисти и Кей Кей Кей (Ку Клукс Клан)".
"Онова, което се случи в Шарлотсвил, удари в сърцевината на Америка и тази вечер цялата тази арена единодушно осъжда негодниците, които всяха омраза и извършиха насилие", каза президентът, цитиран от Асошиейтед прес. Той обаче много бързо насочи гнева си към медиите: "Открито призовах да бъде излекувано единството и да има любов" веднага след събитията в Шарлотсвил, но думите ми бяха изтълкувани погрешно.
Президентът бе остро критикуван и от републиканци, и от демократи, защото не назова неонацистите и други групи, всяващи омраза в първата си реакция на протеста в Шарлотсвил на 12 август и защото каза, че вина за насилието носят и двете страни, напомня АП.
Тръмп се изказа на митинга след като вицепрезидентът Майк Пенс и други оратори призоваха за единство.
Извън конгресния център във Финикс станаха спречквания между привърженици на Тръмп и протестиращи. Кметът на Финикс Грег Стантън бе помолил Тръмп да отложи политическия си митинг, за да даде време за помирение след събитията в Шарлотсвил, посочва АП.
Протестиращи срещу Тръмп до конгресния център скандираха: "Срам, срам, срам" и "Не на Тръмп, не на Кей Кей Кей, не на фашистки Съединени щати". Негови привърженици отвърнаха с викове: "Постройте стената".
В конгресния център не отиде никой от двамата сенатори от Аризона - Джон Маккейн и Джеф Флейк, посочва Ройтерс. Губернаторът републиканец Дъг Дюси посрещна Тръмп на летището, но не присъства на митинга.
Визитата на Тръмп е първата му в Аризона като президент, отбелязва Ройтерс.
Полицията  разпръсна с димни гранати и газ протестиращите пред конгресния център, където президентът Доналд Тръмп говореше пред свои привърженици, предаде Ройтерс. Силите на реда казаха, че са реагирали по този начин, след като демонстрантите са започнали да ги замерят с камъни и бутилки.
Полицията не съобщи колко са били протестиращите, но според аризонски медии става дума за няколко хиляди души.