Първолаците на училище до 1 юни, петокласниците – до 15-и - bulgaria.utre.bg

Първолаците на училище до 1 юни, петокласниците – до 15-и

23 август 2017, 06:51 | Галя Иванова
  • Снимка:
    plovdivutre.bg архив

Със запазването на лятната ваканция обаче отпада и идеята за увеличаване на зимната почивка

Лятната ваканция на учениците няма да бъде орязана. През следващата учебна година първокласниците, както и учениците до 4-и клас, ще завършват на 1юни, децата в прогимназията – от пети до седми клас – на 15 юни, а гимназистите до 11-и клас – на 29 юни, съобщиха от МОН.
Така на практика просветното ведомство се отказва от идеята да съкращава лятната почивка с една седмица, която беше посрещната от остро обществено недоволство. Очаква се окончателният график за учебното време да бъде официално оповестен, след като изтече срокът до 28 август за подаване на становища.
До 1 септември трябва да бъде подписана заповед от образователния министър Красимир Вълчев. Единствената промяна е при първокласниците и другите ученици от начален етап, които тази година завършиха на 31 май. Догодина последният звънец за тях ще бие ден по-късно – на 1 юни, когато е и Денят на детето.
Това се налага заради събирането на почивни дни около 3 март и Гергьовден, когато няма да се учи на 5 март и 7 май. За да бъде спазен Законът за предучилищно и училищно образование обаче децата от 1 до 4 клас трябва да учат 32 седмици, затова завършването на училище ще се измести с един ден, обясниха от образователното министерство.
С приемането на новия просветен закон учебното време за първокласниците беше удължено – от 24 май до 31 май. Този график влезе в сила от миналата учебна година. Със запазването на лятната ваканция обаче отпада и идеята за увеличаване на зимната почивка.Коментари

Няма коментари.

Добави коментар

* Задължителни полета