Главчев посети Университета по чужди езици „Ханкук” Сеул, където се изучава български език

Българската парламентарна делегация, водена от председателя на Народното събрание Димитър Главчев, посети Университета по чужди езици „Ханкук”

Българската парламентарна делегация, водена от председателя на Народното събрание Димитър Главчев, посети Университета по чужди езици „Ханкук” в Сеул, където се изучава български език. Димитър Главчев разговаря с ректора на Университета, с преподаватели и студенти от Катедрата по български език.

Днес във вашия университет ние виждаме частица от България, каза пред студентите Димитър Главчев. Той благодари на преподавателите за това, ча са посланици на страната ни в Република Корея.

В съвременния свят на бързи комуникации и високи технологии е много лесно да се опознават културата и традициите на другите държави и народи, заяви председателят на парламента и отбеляза, че завижда на младите хора за възможностите и предимствата, които се откриват днес пред тях. Той посочи като впечатляващ факта, че висшето учебно заведение шест поредни години е глобален университет № 1 в Република Корея.

Признателни сме за мисията, която изпълнявате – да популяризирате България чрез изучаване на български език, обърна се Димитър Главчев към ректора Ким Ин Чол и ръководството на Университета по чужди езици „Ханкук”. Показателен за това е фактът, че всяка година между 15 – 20 корейски студенти се записват да изучават български език.

Ректорът разказа за историята и традициите на висшето учебно заведение и за основните направления в образователната и научната работа. Той подчерта, че университетът има възможност да изпраща повече студенти, които да се обучават в СУ „Св. Климент Охридски“ и УНСС.

Проф. Джо Хьон Чой, преподавател по политика и икономика на България, подчерта на срещата на Димитър Главчев със студентите, че българистиката в университета е създадена преди 12 години, а повече от 150 корейски студенти са се обучавали в България. Нашата катедра е посланик на България в Корея, отбеляза той и изрази увереност, че нейните възпитаници ще се превърнат в здрав мост, който ще свързва двете държави.

Република Корея е близка приятелска страна и приоритетен наш партньор. Затова вярвам, че бъдещото сътрудничество между нашите народи е в ръцете на образованите младежи, които ще продължат съвместния ни път, отбеляза председателят на българския парламент пред студентите и преподавателите.