Радев: Битката при Ахелой остави диря в летописа на европейската цивилизация

Златният век на цар Симеон стана възможен, защото България успя да отстои своето място на Балканите

„Единадесет века на тази дата почитаме победата на българските воини, нанесли решително поражение на могъщата Византия. Триумфът на бойното поле носи заслужено самочувствие, но днес не честваме само надмощието на българското оръжие. Победата край река Ахелой бе решаваща за бъдещето на българската държавност. Тя съхрани и затвърди  онзи невиждан културен възход на България, оставил диря в летописа на европейската цивилизация“. Това заяви президентът Румен Радев, който участва в националното отбелязване на 1100-годишнината от победата на цар Симеон Велики над византийската армия при река Ахелой.
 
Президентът беше категоричен, че Златният век на цар Симеон става възможен, защото България успява да отстои своето място на Балканите със силата на българския меч и да се превърне в една от първите европейски сили. „Без силна армия Историята рядко дава шанс на народите. За да има разцвет е нужна свобода, за да съхраниш свободата е нужна сила и воля. Нужно е единение“, посочи още държавният глава и добави, че независимо от смяната на епохите, тази историческа максима е непреходна.
 
В изказването си на церемонията държавният глава подчерта, че цар Симеон ще остане завинаги в нашата история с прозвището „Велики“ – но не само като велик пълководец, а и като мъдър владетел и просветен държавник и съзидател.
 
По-рано президентът и върховен главнокомандващ Въоръжените сили Румен Радев прие почетния строй на представителните части на Българската армия, построени пред паметника на цар Симеон Велики по случай 1100 години от историческата победа на българските войски, и се включи в празничното шествие до паметника на средновековния български владетел. На стадион „Ахелой“ сдружение „Авитохол“ и доброволци от цяла България проведоха и възстановката на една от най-големите битки в историята на Средновековна Европа.