Диабетният лагер "Докосни дъгата“ създаде незабравими спомени за десетки деца и младежи - bulgaria.utre.bg

Диабетният лагер "Докосни дъгата“ създаде незабравими спомени за десетки деца и младежи

21 август 2017, 10:06 | bulgariautre.bg
  • Снимка:
    Асоциация "Докосни дъгата"

В лагерната смяна край морето се включиха 56 деца и младежи със захарен диабет от цялата страна

С много положителни емоции и усмивки протече Вторият национален детски диабетен лагер "Докосни дъгата", организиран с подкрепата на Медицински университет – Варна и УМБАЛ "Св. Марина" - Варна. Събитието отново изпълни успешно своята мисия, създавайки незабравими спомени за десетки деца и младежи.

Още на откриването в УВЦ "Юрий Гагарин" в СОК-Камчия се събраха много приятели и гости, обединени от съпричастността към каузата. Официални гости бяха зам.-кметът на Община Варна г-н Коста Базитов, изпълнителният директор на УМБАЛ "Св. Марина" проф. д-р Валентин Игнатов, помощник-ректорът на МУ-Варна инж. Деян Грънчаров, спортистите Даниел Боримиров, Дарин Великов, Тити Папазов, Симона Пейчева, Борис Стоянов, треньори от ФК "Левски" и от БК "Черно море", Иво Никодимов,  Есил Дюран, Рени, Яна Каменова, Руди, Дули, Муден и Кукушев.

В лагерната смяна край морето се включиха 56 деца и младежи със захарен диабет от цялата страна, за които по време на забавленията бдяха лекарски екип, психолози, педагози и родители.

Младежите имаха шанс да се забавляват с много музика, танци, игри и творчески дейности.

Лагерът бе открит от учредителката на Асоциация "Докосни дъгата" д-р Денислава Ангелова, която поздрави всички гости и изрази надеждата си и занапред лагерът да се радва на все по-голям интерес от страна на децата. "Изключително се радвам, защото всеки път растем все повече и повече. Изказвам огромна благодарност към всички, които с известността си, с възможностите си и с желанието си застанаха зад една такава кауза, чрез която можем да кажем "не" на различието и "да" на толерантността“, каза д-р Ангелова.

Проф. Игнатов се обърна към присъстващите с думите: "Целта на асоциацията е да помага на децата в това състояние, защото това е състояние, а не болест, не само в този лагер, а и занапред. Заедно можем да се преборим! И имам една молба към всички вас, деца - нека от днес да не говорим вече за болести, а да обърнем внимание на топлото море, хубавия пясък и предстоящите детски пакости! На всички пожелавам едно весело прекарване!".

"С удоволствие приехме тази покана, тъй като самият аз нося доста отговорности за децата в школата на Левски. Радвам се, че ще съумеем да помогнем чрез футбола и на деца, които са в състояние на диабет. Винаги занапред в лицето на ФК Левски те ще имат една сериозна подкрепа, а също така и в моето лице“, увери от своя страна Дани Боримиров. 

"Този лагер се превърна в традиция, а децата трябва да знаят, че са част от нас. В България нещата винаги са много трудни и нашето общество опитва да бележи различните от нас. Това трябва да се изкорени и именно това е пътят, по който сме тръгнали", отбеляза Тити Папазов.

Изненада към децата поднесоха нашумелите изпълнители Руди, Дули, Муден и Кукушев, които ги поканиха да се снимат във видеото към настоящия им летен хит. Край лагерния огън всички танцуваха и се забавляваха. Под ръководството на Ники Скерлев и неговия екип, скоро в ефира на българските телевизии ще се появи морското видео към песента "Фънки партизани".

В четвъртък, 17 август, децата участваха в тренировка на ПФК "Левски", проведена от Йордан Петков, треньор в школата на Левски. Заниманието протече пред погледите на Даниел Боримиров и Тодор Тодоров (изп. директор на спортен Комплекс "Камчия"). Децата получиха тениски, шалове и флагове от 26-кратните шампиони на България, а с шанс да тренира на "Герена" се сдоби Божидар от Кърджали. Той е първото дете, което заминава за школата на "сините" като част от съвместното партньорство на футболния клуб и Асоциация "Докосни дъгата". Даниел Боримиров пък получи специален подарък от асоциацията – картина, нарисувана от Денислав Маринов и посветена на кампанията.

На следващия ден, 18 август, децата бяха наградени с медали от г-жа Маргарита Попова, вицепрезидент на Република България (2012-2017г.) С нея бяха обсъдени актуални теми, касаещи децата и младежите с диабет. С категорична позиция тя застана зад каузите на Асоциация "Докосни Дъгата" и борбата за по-добър живот на хората в състояние на диабет в България. Лагерниците от Втория Национален детски диабетен лагер "Докосни Дъгата" получиха като подаръци интересни книги и списания с образователен характер.

След това децата преминаха курс на обучение за първа помощ при водно спасяване, проведено от БЧК Варна, където отново проявиха сериозен интерес.

На 19 август момчетата и момичетата разкриха своите творчески умения, рисувайки с четки и пръсти върху пана и върху телата на своите приятели, докато сами не можеха да се разпознаят един-друг. Дълга разходка с лодки по река Камчия, предшестваше приятна, разпускаща вечер в една от местните механи.

По време на лагера младежите демонстрираха, че открито говорят за емоцията и спокойствието, които придобиват при срещите си със свои нови приятели, имащи същите проблеми като тях. Всички те намират сила, подкрепа и разбиране от екипа на Асоциация "Докосни дъгата", както и от партньорите им, отдали сърцето си на каузата.

Д-р Денислава Ангелова с Виктор и Айсун, нарисували картина талисман на лагер 2017 г.Коментари

Няма коментари.

Добави коментар

* Задължителни полета