ЕС с амбициозен проект: Безплатен Wi-Fi за всички

Има ли риск от използването на безплатни Wi-Fi мрежи?

Безплатен Wi-Fi за всички - такава е амбицията на Европейския съюз, който скоро ще реализира мащабен проект за финансиране на безплатни безжични мрежи в градове и села. На 21 август Министерството на транспорта организира информационен ден за представителите на местната власт, които искат да кандидатстват за един от ваучерите на стойност 20 000 евро, които ще раздава Европейската комисия, съобщава БНТ. Освен ползи обаче, общодостъпният Wi-Fi крие и сериозни рискове за потребителите.
Още преди Силвестър Сталоун да похвали българския Wi-Fi, достъпът до Интернет в страната ни беше световноизвестен. Не само България обаче, а целият Европейски съюз си е поставил за цел да се превърне в огромна безплатна Wi-Fi зона.
Водещи личности и организации, като ООН например, вече приемат достъпа до Интернет за основно човешко право. С проекта си на стойност 120 милиона евро Европейската комисия демонстрира желание постепенно да финансира изграждането на все повече безплатни Wi-Fi мрежи в градове и села.
От разширяването на публичните Wi-Fi зони биха спечелили сфери като образованието, туризмът, публичната администрация и здравеопазването.В същото време обаче изниква въпросът за безопасното използване на безплатния Интернет.
Особено когато сте в непознат град, безплатните Wi-Fi мрежи са абсолютно неустоими. Трябва обаче да внимавате, тъй като зад тях често се крият опасности. Напълно е възможно например някоя от мрежите да изглежда достоверна заради името си, но всъщност да е създадена от хакер, който иска да открадне информация от вас.
За да привлече потребители с цел измама, хакерът може да изгради мрежа, чието име наподобява това нa друга, лицензирана мрежа. Когато потребителят се свърже към нея, той се превръща в мишена за хакера. Киберекспертът Албена Спасова предупреждава, че подобни атаки се извършват масово.