С минута мълчание почетоха жертвите в Турку, Финландия

В петък вечер в центъра на Турку 18-годишен мигрант от Мароко нападна минувачи

Паметта на жертвите на нападението, извършено от марокански мигрант срещу минувачи във финландския град Турку, днес бе почетена с минута мълчание в цяла Финландия. Център на церемонията бе търговският площад на Турку - едно от местата, където в петък вечер стана трагедията предаде ТАСС, цитирани от БТА.
Кметът Алекси Рандел, представители на полицията и религиозни деятели положиха цветя и запалиха свещи на мемориала на площада. Там се събраха неколкостотин души, много хора не успяха да сдържат емоциите си.
В 10 ч. местно време площадът замря за минута, чуваше се само камбаната на градската църква. "Събрали сме се днес тук, за почетем паметта на жертвите и да скърбим заедно. Благодаря, че дойдохте", обърна се кметът към множеството.
С минута мълчание започнаха и службите в църквите из цялата страна.
В петък вечер в центъра на Турку 18-годишен мигрант от Мароко, пристигнал миналата година във Финландия и подал молба за убежище, нападна с нож случайни минувачи, в резултат на което двама починаха, а осем бяха ранени в различна степен.
Заподозреният е идентифициран като Абдул Рахман, според финландския вестник "Турун саномат". Той е живял в център за бежанци в Пансио в покрайнините на Турку. Местни жители го обрисуват като самотен и депресивен индивид.
Официално властите не са назовали името на извършителя на нападението. Те казаха само, че е на 18 години и е мигрант от Мароко, който искал убежище във Финландия. Според финландските медии убежище му било отказано.