МТ: Обособяването на зони за отдих, забавление и търговия в курортите може да регулира проблема с шума

Според министър Ангелкова в България трябва да е като всички туристически държави, където има известни курорти за забавление, както и определени места за семейна почивка

С определянето на статута на националните курорти ще може да се отговори на нуждите и на туристите, и на хората, които работят в този бранш. Това е заявила вчера Николина Ангелкова в Средец, където участва в дискусия "Слоу туризъм" в Национален археологически резерват "Античен и средновековен град Деултум - Дебелт". Регулацията ще бъде въведена с промени в Закона за туризма, като измененията трябва да са готови до октомври. Така ще бъде регулирана всяка дейност - инфраструктура, архитектурна визия и градоустройствен план. Освен това ще се регламентира и шумът чрез обособяването на зони за отдих, забавления и търговия.
По думите на Ангелкова ще е трудно всички курорти да се сложат под общ знаменател, трябва да се съобрази спецификата на отделните места. Според нея в България трябва да е като всички туристически държави, където има известни курорти за забавление, както и определени места за семейна почивка.
Министър Ангелкова е заявила, че е готова за разговор с представители на "Съюза на собствениците" в Слънчев бряг, които поискаха среща с нея, тъй като само с диалог можело да се изчистят проблемите, натрупани с години. А що се отнасяло до проверките на дискотеките, според министъра контролните органи следят стриктно да се спазва законът. Проверките трябвало да се извършват така, че да не се пречи на туризма и да не се вреди на имиджа на страната, смята Николина Ангелкова.
Относно недоволството на къмпингуващи на плаж Корал тя е посочила, че за този вид туризъм трябва да се създадат условия. В момента работна група с представители на всички заинтересовани страни работят по създаването на правила за къмпингуването. Очаква се тя да бъде готова с конкретни предложения през септември.
А за проверките на същия плаж и недоволството на туристите там Ангелкова е обяснила, че ведомството й извършва такива в светлата част на денонощието до 18 часа - служителите обикалят, констатират фактическата обстановка и отбелязват, ако има нужда от предписания за концесионера или наемателя на пясъчната ивица.
Ангелкова е уточнила и идеята за винено-кулинарните маршрути, обсъждана вчера на дискусията. Те ще бъдат 12 на брой, колкото и месеците в годината. Ще обхванат традиционните дестинации, но е важно в тези маршрути да се включат и по малки общини като Средец, Камено и Карнобат, смята още министърът.

С определяне на статута на националните курорти ще се отговори на нуждите на туристите и на бранша. Регулацията ще бъде ...

Публикувахте от Nikolina Angelkova в 19 август 2017 г.