Цветанов: Фестивалът в Жеравна е единственият начин да запазим българщината

Общество

19-08-2017, 11:01

Снимка:

Пресцентър ГЕРБ

Автор:

Мила Иванова

Всичко от Автора

Още по Темата:

Цветан Цветанов в Жеравна: Тук е невероятно!

Министър Ангелкова открива фестивал "Жеравна 2016"

Според кмета на община Котел Коста Каранашев, това е не просто празник, а фестивал, който възпитава и учи младите хора, като показва традициите

Фестивал, като този в Жеравна е единственият начин да запазим българщината и традициите ни. Това заяви пред журналисти заместник-председателят на ГЕРБ и председател на парламентарната група на партията Цветан Цветанов по време на Фестивала на фолклорната носия - Жеравна 2017.  Той отбеляза, че посещава събитието за девета поредна година.

"Отново съм запленен от невероятни емоции и атмосферата, която всички дошли създаваме заедно.  Хиляди българи всяка година изживяваме Жеравна и се потапяме в бита на българина от преди 150 години. Радващо е, че фестивалът се превръща в притегателно място и за стотици чужденци, които облечени в традиционни български носии, се възхищават на българския дух", каза още Цветан Цветанов.

Според кмета на община Котел Коста Каранашев, това е не просто празник, а фестивал, който възпитава и учи младите хора, като показва традициите.

"Радваме се, че сме успешно домакини на проявата за десета поредна година. Ежегодно фестивалът се надгражда и дава възможност да се върнем към корените на стария български морал. Усещането е уникално", коментира Коста Каранашев.

10-то издание на традиционния фестивал на фолклорната носия започна в петък. По време на официалното откриване беше връчено годишното отличие „Апостол на българщината“. Фолклорен танцов спектакъл "Ние, българите" беше представен от ансамбъл "Чинари". В програмата беше включено и отбелязване на 140-годишнината от героичната Шипченска епопея със спектакъла „ О, Шипка!“. За жителите и гостите на Жеравна беше организирано народно веселие с участието на “100 каба гайди”, зурни от Петрич, тракийски оркестър “Гергьовден” и Етрополска духова музика. Програмата завърши с концерт на Иво Папазов-Ибряма.

Днес програмата ще започне в 10.30 часа. Предстои да бъде разиграна традиционна българска сватба, конкурс за автентична и стилизирана женска, мъжка и детска носия, народни борби и надиграване на танцьори. Вечерта ще приключи с фолклорен концерт на Ансамбъл за народни песни и танци- Сливен  и с изпълнения на солистката на ансамбъл „Българе“  Албена Вескова.

На официалното откриване на празника, който ще продължи до 20 август,  присъстваха още вицепремиерът Валери Симеонов, кметове на населени места от Котел и Сливен, кметът на Ямбол Георги Славов, членове на общинските организации на ГЕРБ в Сливен и Котел и др.